Thursday, September 2, 2010

Din nou despre parcari

Revin dupa vacanta cu aceeasi veche tema, parcarile. Citesc in presa locala ca Primaria pregateste in sfarsit un proiect concret de reglementare a parcarilor din oras. Proiectul aduce destul de mult cu ceea ce am propus si eu mai demult aici, insa cu o mica/mare deosebire, si anume faptul ca s-ar dori concesionarea acestui serviciu catre un privat. Mare greseala! Nu vreau sa intru in interpretari laterale (de genul "interese") si din capul locului subliniez ca reglementarea unui serviciu public, precum parcarea municipala, nu poate decit sa aduca beneficii financiare, dar numai daca tine direct de Primarie. Care ar fi dezavantajele concesionarii:
1. un cost mai mare, pentru ca orice firma ce concesioneaza ceva si trebuie sa plateasca o taxa/redeventa, trebuie sa obtina si un... profit. Pentru locuitorii orasului este mai ieftin sa negocieze acest serviciu direct cu Primaria. Din experientele altora, prevad la scurt timp dupa concesionare o crestere a tarifelor, pt a multumi firma.
2. posibile abuzuri din partea firmei ce va concesiona. A se vedea cazul parcarilor Dalli din Bucuresti, pe care primarul Oprescu le-a luat inapoi la Primarie. In alte parti Primaria se chinuie sa ia inapoi parcarile, pt ca reprezinta o sursa buna de venituri, noi le dam?
3. nu stim daca taxa/redeventa va fi intr-atit de mare incit sa reprezinte un avantaj pt bugetul Primariei.
4. posibile discriminari intre cei ce au acces la parcari amenajate sau relativ amenajate si cei (multi) ce parcheaza in... noroi. De ce ar plati toti la fel? Oricum tarifele sugerate mi se par, pentru inceput, cam MARI. De asemenea, nu vad cu ce e mai prejos cel din Frumoasa fata de cel din Podu Ros, de ultimul trebuie sa plateasca dublu. Oricum, parcarile nu arata prea diferit.

Primaria spune ca nu are fonduri si oameni sa gestioneze parcarile. Oare nu se poate infiinta un serviciu pt parcari? Nu e nevoie de locuri de munca? Nu pot fi create niste echipe de muncitori care sa ia la rind cartierele orasului si sa modernizeze parcarile? Insa si aici trebuie vointa si buna gestionare.

No comments:

Post a Comment