Parcările în Iaşi, o soluţie corectă şi viabilă
Update 14.01.2010: Un protest al locuitorilor din Tatarasi sustine afirmatia mea de mai jos ca sistemul de licitatii este incorect si discriminatoriu. La "licitatii" participa locuitori ce au si alte parcari disponibile sau care profita de situatie pentru a obtine chiar si 3 locuri de parcare. Vi se pare corect?
Alt text privitor la subiect in alt ziar local.
4.01.2010: Este evident că sistemul pe care Primăria încearcă să îl instituie în oraş, cel bazat pe „licitarea” locurilor de parcare (cu sens de stationare, insa voi folosi peste tot termenul de parcare, caci despre aceasta vorbim aici), nu este cel mai bun. Ba chiar vorbim de un sistem care creează zâzanie printre locuitori, de vreme ce permite unora să deţină locuri proprii pentru maşină, în timp ce altora nu le oferă nimic. Pe lângă „discriminarea” unora în favoarea altora, acest sistem mai are şi alte dezavantaje: nu oferă suficiente locuri de parcare, nu taxează toate posibilele locuri, prin faptul că se „licitează” nu se aduc neapărat mai mulţi bani la buget, şi, în realitate, nu rezolvă problema parcării. În plus, ziua locurile de parcare „licitate” stau neocupate, căci, cu toate că Primăria permite din câte am înţeles ocuparea de către „proprietar” doar după-amiaza şi noaptea, aceste locuri sunt păzite sau ocupate de aceştia şi în restul zilei. Dacă facem un exerciţiu de imaginaţie ne putem lesne întreba ce se întâmplă dacă lângă un bloc cu 20 de proprietari de autoturisme se licitează zece locuri de parcare, ceilalţi 10 unde îşi vor parca maşina? Dacă Primăria se va hotărâ la un moment dat să îi amendeze pe cei care nu sunt „în ordine”, mare parte din posesorii de maşini din oraş ar fi în culpă.
Propun să pornim discuţia acestei chestiuni din altă parte. La momentul actual, potrivit presei, în Iaşi sunt peste 90000 de autoturisme. Din acestea, estimez că 90% sunt parcate pe stradă, prin cartierele oraşului. Primăria afirmă că ar exista cca. 30000 de locuri de parcare amenajate, din care au fost date prin sistemul de licitaţie în jur de câteva sute de locuri. Chiar dacă s-ar da toate 30000, tot nu s-ar rezolva problema, căci în jur de 40-50000 de maşini ar rămâne în ilegalitate. Totuşi, aceste maşini îşi găsesc, repet îşi găsesc la ora actuală loc de parcare în oraş, mai mult sau mai puţin regulamentar. Există într-adevăr multe zone unde străzile sunt ocupate practic de maşini, care astfel îşi găsesc loc de „odihnă” peste noapte. Pornind de la această realitate, se poate impune un alt sistem, unul folosit şi în alte oraşe ale lumii, un sistem mai corect şi care ar aduce mult mai multe venituri Iaşiului. Punctual, iată despre ce ar fi vorba: adoptarea unui nou regulament de parcare, ce să prevadă:
1. instituirea obligatorie a unui abonament de cartier pentru posesorii de autoturisme, care le-ar permite acestora să parcheze liber oriunde in cartierul lor (unde sunt locuri de parcare). Abonamentele să aibă valabilitate de o lună, jumătatate de an sau un an, cu posibilitate de reînnoire şi să fie emise prin intermediul centrelor de cartier ale Primăriei (cu solicitarea de mai puţine acte decât acum, CI şi certif. de înmatriculare al maşinii sunt suficiente, au şi nr. maşinii şi adresa; a se vedea câte acte se cer în prezent). Un preţ de maxim 10 lei/lună mi se pare normal pentru un astfel de abonament si poate fi acceptat in ideea gasirii de fonduri pt. ridicarea de parcari noi. Este necesară o delimitare a cartierelor.
2. introducerea de taxe de parcare în tot oraşul, cu delimitarea a două zone, cartiere şi centru. În cartiere se poate pune o taxă de un leu, în centru de doi lei pe oră (stabilirea taxei pe oră/a abonamentului rămâne la latitudinea Consiliului Local, eu propun doar nişte cifre orientative). Toţi cei care ar merge cu treburi în altă parte decât cartierul unde au abonament ar urma să plătească această taxă pe oră.
3. fiecare zonă cu locuri de parcare ar trebui dotată cu automate de parcare, ce să poată emite tichete cu indicarea orei limită de parcare (cu plata pentru intervale de la jumătate de oră la maxim 4 ore). Aceste automate nu vor fi folosite, în mod evident, de cei care au abonament pentru cartier, ci de cei ce vin din alte cartiere sau oraşe. Să existe posibilitatea achiziţionării unor carduri, acceptate de aceste automate, ce să poată fi folosite în sistem pre-pay. Gestionarea automatelor ar urma să fie decisă de autorităţi: direct, prin intermediul Primăriei, sau prin concesionare către o firmă. Personal, consider că (,) concesionarea parcărilor centrale către alte firme ar trebui stopată, ideea centrală fiind că serviciul de parcări este unul public, gestionat de Primărie.
4. în timpul săptămânii, în intervalul orar 20 – 7 (sau 21 – 8), şi duminica nu ar trebui luată nici o taxă de parcare (de la „vizitatori”), la fel ca în alte oraşe ale lumii.
5. nu se iau taxe la instituţiile sau centrele comerciale care oferă locuri proprii de parcare.
6. pentru crearea unor noi locuri de parcare (sau „legalizarea”, căci acestea sunt deja folosite în prezent), trebuie introdus sens unic pe majoritatea străzilor/aleilor din interiorul cartierelor (lucru deja început de Primărie). Să se permită parcarea pe ambele părţi ale străzilor cu sens unic. Continuarea amenajării, delimitării şi marcării de locuri de parcare (noi sau vechi). Cei care ar parca fără a respecta marcajul ar urma să fie taxaţi la fel ca cei care nu şi-au plătit taxa de parcare (această măsură ar fi cu dedicaţie pentru cei care au obiceiul de a parca blocând câte două locuri).
7. maşinile parcate „în culpă” ar urma să fie ridicate, în cazul celor parcate neregulamentar, sau să fie blocate (prin blocarea roţilor) pentru cele parcate prin cartiere fără plata taxei.
8. adoptarea unor taxe decente de ridicare/blocare a maşinilor, în concordanţă cu veniturile locuitorilor.
9. crearea unui serviciu ce să se ocupe de parcări, cu maşini de ridicat, oameni, politişti comunitari etc.
Un calcul simplu ar arăta că acest sistem ar aduce mult mai multe venituri din parcări decât sistemul actual. Pentru în jur de 80000 de autoturisme ar urma să se plătească cei maxim 120 de lei pentru abonamentul anual de cartier şi toţi deţinătorii de maşini ar fi eligibili pentru a plăti taxe de parcare, indiferent că este vorba de acest abonament sau de taxele cotidiene prin oraş. Sumele ce ar intra la buget ar fi semnificative şi ar permite în următorii ani ridicarea unor parcări etajate în zonele cu deficit mare de locuri de parcare, unde ar urma să se aplice taxele amintite mai sus. Repet, sumele obtinute pe aceasta cale trebuie folosite numai pentru realizarea de parcari noi.
Prin urmare, ce ar trebuie să facă Primăria şi Consiliul Local? Să adopte un nou regulament de parcare, să decidă noile taxe, să achiziţioneze şi să instaleze automatele de parcare (pornind dinspre centru spre cartiere). Procesul de amenajare şi marcare a locurilor de parcare se poate desfăşura şi după adoptarea acestor măsuri. Am avea astfel un sistem corect. Nu suntem în an electoral, taxele din parcări sunt necesare pentru bugetul oraşului, în concluzie ne mai trebuie puţină voinţă. Până la finele acestui an acest sistem s-ar putea introduce si bugetul pe 2010 ar putea cuprinde primele sume pentru achizitia de automate de parcare. Bun, rău, el este foarte necesar.
P.S. pe newsiasi observ, in parte intemeiat, ca unii ieseni se supara la ideea de a plati pentru parcare. In mod firesc, nimeni nu vrea sa mai scoata niste bani din buzunar insa, mai devreme sau mai tarziu, cu TOTII vom ajunge sa platim pentru acest serviciu. Proiectul sustine un serviciu de parcare corect, cu taxe decente, care ar aduce veniturile necesare Primariei pentru a face noi locuri de parcare (cu conditia ca fondurile sa nu fie deturnate in alte scopuri). L-am redactat tocmai pentru ca sistemul de "licitare", practicat acum, mi se pare incorect si discriminatoriu. Sunt insa constient ca de la vorba la fapta e distanta lunga.
Buna seara Dle Profesor!
ReplyDeleteMi-as permite o sugestie pentru decongestionare in parte a traficului de la Podul Ros. Si anume clar ca la Nicolina nu se va mai face productie in veci in schimb investitorii deja au solicitat modificarea PUZ-ului. Ce ar fi ca Primaria sa oblige investitorii sa faca un pod peste calea ferata din str Mantia Rosie care ar putea lega Blv. Poiters de Blv Primaverii creind un nou culoar si ocolind intersectia de la Podul Ros. Ce parere aveti?. Cu stima Pantelimon
Buna seara,
ReplyDeleteideea nu este rea, insa atit timp cit cladirile de la Nicolina inca mai sunt in picioare, si unele mai sunt, nu se poate face mare lucru. Si oricum cred ca va refereati la str. Bucium si nu la Primaverii, cu legatura pe unde este azi pasajul pietonal (si Str. Mustea), nu? Cit priveste parcarile, cum stau lucrurile la Budapesta? Mi se pare mie sau scrieti din frumosul oras de pe Dunare?
prin trecere in Budapesta:)
ReplyDeletePrimul lucru pe care vreau sa-l vad este interzicerea parcarii dubelor si microbuzelor in cartiere. Acestea au loc destul in zona industriala, pe unde-si au companiile proprietare depozitele, nu acasa la sofer. Chiar acum in fata blocului meu sunt parcate 3 astfel de autoutilitare.
ReplyDeleteApoi, cu taxarea ar trebui inceput chiar din centru. De exemplu pe langa corpurile B si C ale Univ. Cuza, unde studentii parcheaza masinile blocand circulatia ambulantelor de la Spitalul de urgenta.
Daniel, de acord. Si eu as porni cu implementarea unui sistem mai riguros de taxare dinspre centru (sau locurile intens frecventate) spre periferie. Taxa (abonament), repet, o vad posibila, cu conditia de a se folosi banii pt. amenajarea de parcari noi, etejate, subterane, cum or fi.
ReplyDelete