Monday, September 14, 2009

Blocada

Dupa cum anticipam mai jos, adevaratul test pentru masurile luate de autoritati peste vara se va da la inceperea scolii. Si s-a vazut cum a mers, dupa cum scrie aici. La 1 oct. va fi probabil si mai rau.
1. Semafoarele din Podu Ros trebuie putin ajustate, caci la intrarile dinspre Nicolina si Sos. Nationala au fost cozi uriase.
2. La fel cele din Piata Eminescu dinspre Copou, unde intre timp timpii de asteptare au fost lungiti, nu si cei de intrare in intersectie. Coada era la Super Copou.
3. De ce nu se iau masuri impotriva contravenientilor? Camerele de prin oras la ce folosesc? Observ zilnic in intersectii tot felul de nereguli, insa... nu se ia nici o masura.
4. Primaria intarzie sa ia masuri radicale in privinta parcarii, in special in centru si in zonele foarte aglomerate (gen Universitate). AICI trebuie introduse taxe de parcare, nu numai in parcari, ci si pe toate strazile din zona (dupa modelul occidental; cei ce locuiesc in zona pot primi un permis special pentru parcare). Plata parcarii (cu cit mai in centru cu atit mai scumpa) poate i-ar descuraja pe unii sa vina in aceste locuri cu masina chiar si pentru cele mai marunte treburi. Primaria ar trebui sa actioneze acum, pina nu vin alti ani electorali (anul electoral prezidential 2009 nu ar trebui sa aiba relevanta pentru locale). Rezolvarea problemelor de parcare este strins legata de rezolvarea problemelor de trafic. De asemenea, transportul in comun trebuie sa fie prioritar, caci atit timp cit nu este atractiv pentru cetateni nu vom scapa de cosmarul de pe strazi. Si in vestul Europei fiecare familie are o masina (cel putin) si totusi nu vedem haosul de la noi. Oamenii sunt incurajati (prin mijloace de transport in comun moderne, curate, la timp) sau fortati (prin taxe de parcare scumpe in centru) sa mearga si cu altceva decit masina proprie. Nu spun lucruri noi, le-au spus si altii, insa trebuie sa ne punem pe treaba.
5. Trecerea timpului ne costa pe toti.

2 comments:

  1. buna ziua din nou

    pct 5. mi a placut mult
    ne costa pe toti si... iasul ramane in urma altor orase din tara.
    ramane in urma si la rezolvarea problemelor urbane dar si la calitatea oamenilor (cum spunea dl. Cioroianu intr-un interviu la RFI.

    pierdem teren, pierdem timp si.. asta ne costa.

    solutii: sa luam atitudine (un exemplu sunteti dvs.) si sa ne adresam autoritatilor dar si ONG care pot face campanii de informare prin fonduri europene.

    ReplyDelete
  2. Se pare ca trebuie vointa... politica. Ne miscam foarte greu iar consecintele se vor vedea in curind. Deja orase ca Brasov, Sibiu, Cluj, Oradea, chiar Piatra, ne-au luat-o inainte la capitolul amenajari urbanistice.

    ReplyDelete