Friday, September 25, 2009

Haosul rutier

Si totusi mai scriu. Chiar daca mai mult pentru mine si pentru cei citiva care mai spera intr-o minune....
De aici aflam ca datorita situatiei din trafic scolile isi vor incepe la ore diferite programul.
Nu mi se pare deloc o idee rea. Ba chiar as fi propus si ora 9, pentru scolile care functioneaza intr-un singur schimb. In vest sunt multe scoli ce incep orele la 9. Sigur, ar apare problema celor din clasele mici, cine ii duce la scoala. Insa cred ca s-ar gasi solutii.
Pentru a face putina ordine in trafic, am mai spus, avem la indemina citeva posibilitati:
1. identificarea tuturor locurilor de parcare posibile si amenajarea lor. Introducerea de taxe pe parcare in toata zona centrala, de la Copou la Palat (cu permis special doar pentru locatarii zonei).
2. legat de nr. 1: descurajarea venirii in centru cu masina. Amenzi consistente pentru contravenienti (adica cei ce opresc aiurea). Folosirea adecvata a camerelor video si monitorizarea tuturor intersectiilor.
3. finalizarea de urgenta a santierelor de pe strazile principale.
4. finalizarea santierului de la Hala si introducerea de sensuri unice pe strazile Palat si Sf. Lazar. Finalizarea introducerii de sensuri unice pe majoritatea strazilor secundare din centru si permiterea parcarii pe ambele parti ale acestor strazi (cu taxa amintita).
5. continuarea modernizarii parcului RATP. Atunci cind transportul in comun va reprezenta o alternativa VIABILA, problema aglomeratiei din trafic va incepe sa se rezolve.
6. crearea de culoare unice pentru autobuze pe Bdul Independentei, Pacurari, Nicolina, Primaverii, Tudor V.
7. o mai buna sincronizare a semafoarelor
8. crearea de benzi separate pentru virajul la stinga in multe din intersectiile semaforizate.
9. introducerea de sensuri giratorii in unele zone intens circulate (ex. la intersectia Pacurari cu Sos. Rediu).
10. crearea de piste speciale pentru biciclisti (de la capat Copou pina la pasarela Bucium se poate face lejer un traseu (prin centru), la fel spre Tudor V.) si crearea de locuri speciale pentru parcat bicicleta.

El le tot spun, poate peste ani si ani le vom vedea realizate.

5 comments:

  1. Draga Laurentiu,
    Te urmaresc de ceva timp si sint de acord cu ceea ce spui. Sunt insa foarte pesimist ca se va rezolva ceva in curind, si asta pentru ca nu scolile trebuie sa se adapteze traficului (ca sa ma leg de exemplul de azi) ci politicienii trebuie sa se adapteze nevoilor oamenilor.

    Un cetatean devine politician atunci cind vrea sa faca ceva pentru polis, adica pentru oras. Orice cetatean care ajunge in functii si demnitati publice in alte scopuri decit pentru a servi orasul nu este decit un hot sau un parvenit. Iar cu hoti sau parveniti nu poti visa la o dezvoltare a orasului decit in masura in care acea dezvoltare profita si hotului. Exemple sunt din plin. Altfel, nu misca nimeni nimic. Iar in acest ultim caz, exemplele sunt pe strada.

    ReplyDelete
  2. Ai punctat foarte bine. No other comment.

    ReplyDelete
  3. Am observat ca s-au montat butoane la semaforul din Podu Ros, de pe Soseaua Nicolina. Deocamdata nu cred ca sunt functionale. La cat mai multe (macar noaptea de ar functiona, pt ca atat soferii cat si pietonii sa nu mai astepte degeaba)

    ReplyDelete
  4. Am observat si eu acele butoane. Daca semafoarele vor functiona pina la ora 24, dupa cum s-a spus, atunci acele butoane ar putea intra in functiune pe la ora 19, numai pentru pietonii mai putini ce circula dupa acea ora.

    ReplyDelete
  5. ptr a intregi lista :

    - pasaje, traversari pe sub poduri ptr pietoni (podu ros, mall) , pasarele - scop limitarea traversarilor de catre pietoni
    - ONG, voluntari ptr lipirea de stickere masinilor parcate ilegal, incomod ptr trafi etc
    - desfiintarea reclamelor de pe stalpi, balustrazi poduri si unele panouri de pe trotuare si intersectii (in special afisajul electronic din piata eminescu, Podu Ros si teatru national)
    - delimitarea ptr borduri (squar ingust) a sensurilor de circulatie (pe poduri si bulevarde) ptr a evita manevrele soferilor care intorc aiurea

    o zi buna laurentiu
    sa auzim numai de bine

    ReplyDelete