Sunday, December 14, 2008

Iasi - orasul magnoliilor?

In ultima vreme, aflam ca sefa DSPM, Luminita Salceanu, afirma tot felul de lucruri traznite. Se pare ca ne pregateste o surpriza: orasul Iasi va deveni din cunoscutul in toata tara si nu numai "oras al teilor", un ciudat "oras al magnoliilor". Deja in Copou, pe marginea bulevardului, pe motiv ca teii sunt vechi, s-a inceput taierea. Ca de obicei la noi traditia nu conteaza si se trece peste faptul ca magnolia nu e un arbore specific zonei noastre. Sa ne asteptam si noi in curind la palmieri? Oare doamna Salceanu si primaria au intrebat locuitorii orasului daca sunt de acord cu aceasta decizie? Eu nu a gasit pe NIMENI care sa aprobe aceasta hotarire. Magnolia e frumoasa 2 saptamini din an si atit!! Se pare ca deciziile DSPM sunt ciudate in ultima vreme. In Podu Ros au plantat mesteceni (detalii aici)??? Deja acestia dau semne ca s-au uscat. Care sunt ratiunile acestor decizii? De ce nu sunt consultati specialistii in horticultura? Locuitorii trebuie sa ia atitudine si sa protejeze actualele spatii verzi si sa ceara pe toate caile extinderea lor.


A se citi si reactia urmatoare, foarte intemeiata:
http://www.ziaruldeiasi.ro/cms/site/z_is/news/iasul_trebuie_sa_ramina_un_oras_al_teilor_170599.html
sau
http://www.ziaruldeiasi.ro/pulsul-orasului/chiar-trebuie-ciuntiti-copacii-iasului~ni5e5a

2 comments:

  1. "Parcul Zgarie-Nori"

    Sunt de acord cu dezvoltarea unor obiective care sa identifice Iasul in tara si in lume. E si mai important ca aceste obiective sa fie "monumente verzi", care sa arate grija celor din acest oras pentru mediul inconjurator.

    Ideea mea e sa construim un parc pe inaltime. De aceea l-am intitulat nebuneste "Parcul Zgarie-Nori". El ar putea fi construit asemeni unei serpentine cu diametrul din ce in ce mai mic pe masura ce urca la cer. Pe aceasta serpentina ar trebui sa existe gazon, copaci si flori care sa o coloreze in verde cat mai mult cu putinta. Desigur nu vor lipsi bancile sau o cale pietonala care va porni de la baza si va urca pana in varf. Prin centrul aceste serpentine ar putea trece si cateva lifturi ce pot deservi pe cei mai putin dispusi la efort, iar la baza ei ar putea functiona un mic muzeu-magazin si o cafenea. Pe timpul sarbatorilor de iarna, "serpentina verde" ar putea fi decorata cu lumini, forma ei de con redand imaginea unui imens brad de Craciun.

    As propune ca acest "Parc Zgarie-Nori" sa fie inalt de cel putin de 50 de metri si sa fie situat in spatiul (parcul) aflat vizavi de Hotel Europa.

    Un astfel de monument, plin de semnificatii, ar atrage curiozitatea oamenilor din intreaga lume. Ar arata cat de important e sa redam spatiul naturii, chiar si pe verticala, atunci cand betonul si fierul ii iau locul la tot pasul.

    Sper sa gasiti idea mea ca fiind interesanta, si poate sa incercam impreuna sa o sustinem in fata municipalitatii pentru a fi implementata.

    LV

    ReplyDelete
  2. am postat comentariul dvs si la rubrica Proiecte Iasi pe termen lung, caci acolo se potriveste f. bine. Sustin ideea ca un proiect mai neobisnuit poate sa atraga mai mult decit unul conventional. Totul este sa fie bine facut.

    ReplyDelete