Monday, December 15, 2008

Proiecte Primarie 2009

Citam din newsiasi propunerile de proiecte ale Primariei pentru anul 2009:

"Reprezentantii Primariei au anuntat joi care sint proiectele stabilite pentru a fi realizate in anul 2009:

* continuarea modernizarii pasajului Alexandru cel Bun
* modernizarea a 40 de locuri de joaca
* continuarea pavelarii trotuarelor
* proiectarea a aproximativ 400 de locuinte pentru tineri prin programul municipal
* modernizarea pietei Alexandru cel Bun
* realizarea unui studiu privind amplasarea si mutarea bazarului
* amenajarea a 2 parcari subterane in zona Tabacului si in Alexandru cel Bun

"Valoarea acestor proiecte depaseste 170 de milioane de lei, asa ca vor trebuie reanalizate si prioritizate. Fondurile pentru realizarea acestor proiecte vor fi folosite din imprumutul Dexia si de la bugetul local", a declarat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei Iasi."

Ca un prim comentariu: este cam putin. Se spune mai sus "proiectele stabilite pentru a fi realizate in anul 2009". Pai in 2009 vom face proiecte sau vom face lucruri concrete? Din ce citesc se pare ca jumatate din obiective reprezinta doar proiectare.
Locuintele pentru tineri sunt absolut necesare, insa si acestea vor fi doar la nivel de punere pe hartie. Pasajul Alexandru necesita continuarea modernizarii, insa ce ne facem cu al doilea pasaj care trebuie sa lege aceasta zona a orasului de centru/Pacurari? Nu apare deloc aici. Treneaza? Locurile de joaca sunt, de asemenea, necesare, insa ce ne facem cu cele deja existente. Au fost inaugurate si au ajuns zone de adunare a elementelor dubioase de prin cartiere, care lasa in urma o mizerie de nedescris. Nu exista regulamente, paza nu este asigurata, in curind va fi nevoie sa intre in reparatii. Modernizarea pietei Alexandru sau mutarea bazarului (inca la nivel de studiu?) sunt tot la capitolul proiecte, stare in care figureaza de citiva ani buni. Nu vad insa unde sunt celelalte cartiere ale orasului? Se doreste realizarea unor parcari subterane doar in Alexandru? Unde sunt Tatarasii, Cantemirul, Podu Ros, Nicolina, CUG??? Nu exista!
Orasului Iasi ii lipsesc proiectele de anvergura. Nu avem aeroport, centura, parcuri noi, parcari, trafic eficient. Viziunea autoritatilor este in continuare simplista si pe termen scurt. Vom oferi curind un plan de proiecte de care Primaria ar trebui sa se apuce cit de curind.


In completare, pe 14 ian. aflam, tot prin intermediul newsiasi:

"Potrivit Hotarii de Guvern nr. 998/2007, municipiul Iasi este declarat Pol de Crestere. In aceasta calitate, municipalitatea poate accesa fonduri nerambursabile, dar numai dupa elaborarea Planului Integrat de Dezvoltare pentru Polul de Crestere (PIDPC). La sfirsitul saptaminii trecute, reprezentantii Primariei au facut o lista cu 73 de proiecte pentru care ar dori atragerea acestor fonduri.

Proiectele au fost analizate si ierarhizate de reprezentati ai Directiilor din cadrul Primariei Municipiului Iasi (Directia de Dezvoltare Urbana, Directia Programe si Servicii pentru Comunitate, Directia de Investitii, Directia Economica si de Finante Publice Locale, Directia de Investitii, Serviciul informatic GIS) si reprezentanti ai Asociatiei Zona Metropolitana Iasi.

Autogara si pasarela Octav Bancila, cu fonduri nerambursabile

Au fost propuse 272 de proiecte, din care au fost alese 73. Printre acestea se numara:

  • Regenerare urbana zona Cuza Voda

  • Restaurarea pivnitelor casei cronicarului Gr. Ureche si a ansamblului de la Cub

  • Realizarea unei autogari moderne

  • Muzeul Municipal

  • Dezvoltare axa de transport Nord - Sud in Municipiul Iasi (include realizare Pasajul "Octav Bancila")

  • Infiintare Gradina Zoologica.

"In acest moment, echipa P.I.D.P.C a finalizat prima parte din proiect (auditul P.I.D.P.C), lucreaza la partile a II –a (Viziune obiective si politici) si a III –a (Planificarea spatiala), la partea a IV (Planul de actiune) se pun la punct ultimele detalii, iar partea a V-a (Managementul P.I.D.P.C.) este finalizata in proportie de 50%. Procesul de elaborare a Planului Integrat de Dezvoltare a inceput la sfarsitul lunii iulie 2008, sub indrumarea expertilor de la firma internationala de consultanta WYG International Ltd si s-a finalizat intr-o prima faza, prin transmiterea la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, in data de 28 noiembrie 2008, a unei schite de proiect", ne-a informat Cristi Sadagurschi, inspector de specialitate la Primaria Iasi."

De am vedea si aplicate aceste proiecte, si nu in lentul ritm romanesc. Dintre cele insirate, primele trei si pasajul Bancila mi se par cele mai importante. Ar urma, mai la urma, Gradina Zoo si acel muzeu. Muzee are Iasiul si macar cele existente sa fie modernizate. Un muzeu al orasului se poate face la Muzeul Unirii, caci si asa e cam gol. Nu trebuie aruncati bani aiurea pentru unul nou. In schimb, de o noua Autogara chiar e nevoie.

No comments:

Post a Comment