Sunday, October 18, 2009

Amenajarea malurilor Bahluiului

Amenajarea raului Bahlui este imperios necesara. Raul si malurile sale arata rau acum, datorita aluviunilor depuse in timp (de aici mirosul aferent) si a ierburilor de tot felul, impresia generala pe care o lasa privitorului fiind una jalnica (un rau mocirlos si mai mult nu). Planul Primariei de a-l reface nu este rau, insa ma mira faptul ca o singura firma s-a inscris sa faca un plan de modernizare. Chiar nu mai avem arhitecti sau peisagisti care sa doreasca sa faca asa ceva? In plus, in loc sa se puna accent pe amenajarea spatiului verde de pe maluri, a trotuarelor..., vad ca se vorbeste de amenajare de... parcari. Sigur, pot fi create si noi locuri de parcare pe strazile de sus (splai), insa amenajarea raului si malurilor sale nu implica parcari. Este nevoie ca, cel putin pe sectorul Podu de Piatra-Podul Tudor Vladimirescu (sau chiar Gradinari), spatiul intermediar de linga riu, astazi folosit doar de iubitorii de caini, sa fie amenajat ca alee pentru biciclisti, plimbare, cu banci, iluminat public etc. Din loc in loc se pot crea scari de acces spre aceasta alee. Trecerile pe sub podurile pietonale sau pe sub podurile Cantemir, Podu Ros trebuie igienizate, protejate de aurolaci, iluminate... Pe pante se poate pune gazon... Balustradele de pe margine trebuie inlocuite cu ceva care sa arate mai bine, trotuarele de pe splai modernizate. Sa nu uitam curatirea albiei raului si poate o eventuala amenajare cu parapeti. Ehe, va curge ceva apa pe Bahlui pina vom vedea aceste lucruri puse in practica. Trebuie bani seriosi aici.

3 comments:

  1. te salut

    chiar daca nu ti am mai scris tot am citit articolele.

    crezi ca se va rezolva ceva? nu cred
    si nu e vorba de bani, ca bani sunt sunt sigur... e vorba de oameni.
    de oameni care nu apreciaza un lucru, nu pastreaza un lucru, un bun comun.

    azi iar am vazut un sofer de logan parcand tocmai anapoda; perpendicular pe squarul verde dintre parcare si trotuar.
    pentru ce? pentru a fi mai aprope cu sacul de cartof de casa.

    si avea loc de parcare la max 10 m.

    la naiba... pentru oameni de genul acesta trebuia sa te lupti si sa vii cu idei? sa ai principii?
    cand vezi ca cei din jur nu le pasa de lucrurile minore.

    a trecut inca un w-end iar accidente cu autori soferi tineri.

    faceti , doamne iarta ma, un squar ptr a separa sensurile de circulatie si automat nu au cum sa mai mearga cu viteza.

    ungaria e departe de noi si din acest p.d.v. si anume: la intrare in localitate sensul de intrare e devian putin (printr un squar) obligandu te sa franezi si sa schimbi putin directia ==> si scopul e atins: reducere vitezei.

    ce tine de bahlui... hmmm ... ce lucruri frumoase, ptr agrement, se pot face cu acest spatiu.

    sa auzim numai de bine!

    ReplyDelete
  2. Pe Splai Bahlui, pe partea dinspre Politehnica sunt cateva locuri unde si trotuarul pare ca a inceput s-o ia la vale. Probabil cu consolidarea malurilor ar trebui inceput (cat despre locuri de parcare... la tara politicienii promit marirea pensiilor agricultorilor, iar la orase locuri de parcare; pare sa fie un motivul la care pun botul cei mai multi alegatori).
    Totusi balustradele si consolidarea malurilor s-ar putea sa fie in grija altei autoritati (Apele Romane?).


    Ca o alta chestiune, imi poate explica si mie cineva care este rolul pavelelor de pe trotuare? Eu credeam ca au fost puse pentru ca, atunci cand este de facut vreo interventie, sa fie date deoparte, spart asfaltul, inlocuite tevile, pus niste beton/pamant/pietris la loc, iar apoi pavelele reasezate.

    In Nicolina am vazut azi o astfel de interventie: au spart tot, inclusiv pavelele. Mai bine ramaneau trotuarele acoperite cu bitum.

    ReplyDelete
  3. da, pt. treaba cu pavelele nu am comentarii. Ramai, pur si simplu, cu gura cascata de cita prostie vezi.
    la fel si in ce priveste situatia de pe drumuri, suntem aproape de dezastru.
    cit priveste Bahluiul, nu vom vedea vreo schimbare prea curind. Cind merg prin oras cu cineva din afara (nu mai spun din afara tarii), nu spun o vorba despre ce e cu acest rau. La felul cum arata malurile...

    ReplyDelete