Sunday, October 11, 2009

Zilele Iasilor

Update, 13 oct.
Natura a dat o mana de ajutor la haosul de pe strazi.

Acest text imi confirma ca o parte dintre locuitorii acestui oras nu prea agreeaza ceea ce se intampla zilele acestea prin oras. Pe vremuri Zilele Iasilor (sau Iasiului, dupa unii) se suprapuneau, in mod firesc, cu sarbatoarea Cuvioasei Parascheva si tineau fix o zi, 14 octombrie. Dupa aceea, incet dar sigur, aceste zile au inceput sa fie tot mai multe, doua, trei, o saptamina, acum 10 zile, in curind cred ca vom sarbatori intreaga luna octombrie. Nu am nimic impotriva sa sarbatorim. Insa atunci cind ai un oras sufocat de trafic, a adauga citeva mii de masini din afara si citeva zeci de mii de oameni, a inchide strazi si a sufoca trotuare mi se pare mai mult decit ciudat. Stiu ca e criza si ca Primaria are nevoie de bani. Stiu ca sunt alegeri si putina deschidere spre bobor nu strica. Insa deja noi, cei ce locuim pe aici, ne-am cam saturat. A instala tiribombele an de an pe Splai Bahlui intre Podu Ros si Podu Cantemir nu mi se pare o idee buna. Intersectia de la Podu Ros a devenit un cosmar (de parca nu era deja) pentru soferi. Soseaua Nationala e sufocata. Ma uitam cu mila la spatiul verde din parculetul de vis-a-vis de Biserica Lipoveneasca. Este calcat in picioare, trandafirii masacrati, iarba s-a dus demult, miroase a urina sau fum, cabluri peste tot. Nu mai spun de zgomotul infernal pe care locatarii din zona trebuie sa il suporte de pe la 11 pina la miezul noptii. Oamenii nu se mai pot da in tiribombe cu muzica la un nivel suportabil?
Ca sa mergi pe jos pina la Palat trebuie sa folosesti alta strada decit ... Strada Palat. Tarabele cu kitch-uri au blocat de mult circulatia. In concluzie, de ce numim noi, iesenii, aceste zile Zilele Iasilor? Or fi sarbatoare pentru altii, nu si pentru ieseni.
Daca tot suntem pe un blog ce doreste sa ofere si solutii, iata-le pe ale mele:
1. Organizarea doar de targuri pe "specialitati", tirgul vinului, berii, olarilor, mestesugurilor, blanurilor etc., in spatii amenajate, la Hala si in zona C. Negri-Tg. Cucului.
2. Legat de 1. in perspectiva, amenajarea unor noi spatii pentru astfel de tirguri
3. Eliminarea tarabelor. In afara celor ce vin cu produse artizanale, majoritatea tarabelor au tot felul de nimicuri.
4. Spatiul pentru distractie trebuie mutat. Provizoriu, merge mutat tot pe Splai Bahlui, insa linga Iulius Mall. Acolo exista si parcare iar cladirile de locuit sunt mai putine. Nici circulatia nu ar fi la fel de aglomerata precum este acum in Podu Ros.
5. Ideea organizarii de concerte este buna, merge pastrata.
6. Totul trebuie concentrat in 3 (trei) zile, maxim 4, inainte si dupa Sf. Parascheva. De altfel, ideea centrala a acestor zile trebuie sa fie tocmai Sfanta. Ea ne da prilejul de a sarbatori si cred ca mai putin zgomot ar fi mai in spiritul evenimentului.

No comments:

Post a Comment