Monday, February 9, 2009

Cum sa "inverzim" un oras

Problema spatiilor verzi este din ce in ce mai importanta pentru orasul Iasi, ca si pentru alte orase. Numarul masinilor a crescut de la an la an astfel ca trebuie gasite solutii pentru a contracara poluarea in crestere. Orasul Iasi nu are multe parcuri, cele care exista fiind concentrate in Copou. Restul orasului este vaduvit din acest punct de vedere, motiv pentru care printre proiectele viabile pentru Iasi in anii ce vin am propus amenajarea ca parcuri a dealurilor Cetatuia, Galata, cu adaugarea zonei verzi de pe versantul dealului Tatarasi, spre Gradinari. Dar nu este suficient.
Orasul are citeva cartiere gindite de catre proiectanti ca zone verzi. Aici se incadreaza zona Podu Ros (cu adiacentele Cantemir, Socola Tutora), Tatarasi, partial Alexandru cel Bun. Alei inguste cu copaci si zonele mai mult sau mai putin largi intre blocuri fac ca aceste cartiere sa beneficieze de mai multa verdeata decit CUG, Baza 3 sau Pacurari-Canta. Pentru "inverzirea" orasului cred ca trebuie luate citeva masuri, ce ar putea ridica nivelul de calitate al aerului si ar crea un mediu ambiant mai placut.
In primul rind, trebuie responsabilitati cetatenii, caci lor le revine misiunea de a face acest lucru. Degeaba Primaria amenajeaza (cit poate) spatiile verzi, daca locuitorii nu le ingrijesc. De aceea cred ca un regulament municipal al spatiilor verzi trebuie aprobat in regim de urgenta de catre Consiliul Local. Ce ar presupune acest regulament? In primul rind, cetatenii trebuie sa inteleaga ca este responsabilitatea lor sa-si faca curat in fata casei. Regimul comunist ne-a instalat in blocuri inainte de 1989, regimul post-comunist ne-a improprietarit dupa 1990, insa nu s-a decis sau inteles ceea ce esta firesc: cine se ocupa de spatiul din fata casei sau blocului? Cu totii stim ca daca privim un act de proprietate al unui apart. de bloc vom vedea ca avem drept de folosinta si pentru terenul aferent blocului asa ca este misiunea NOASTRA sa ne ocupam de acesta. Cum insa omul nostru nu face nimic fara a fi constrins aici intervine regulamentul mai sus-amintit.
Prin acest regulament, orice proprietar din oras (asociatii de proprietari, de casa, firme etc.) va avea obligatia de a-si ingriji spatiul verde aferent. In urma verificarilor corpului de control al Primariei (care, am mai spus, daca si-ar face datoria, ar aduce bani frumosi la buget), cine nu face acest lucru sa fie amendat. Mai intai se poate da un avertisment, apoi amenda de 2000 lei, iar daca tot nu se rezolva, amenda poate creste progresiv, la 3500, apoi 5000 lei. Numai prin astfel de metode oamenii vor fi "convinsi" ca spatiul verde din fata locuintei trebuie sa fie curat si ingrijit.
Nu vreau sa fiu inteles gresit. Nu doresc intoarcerea la hei-rup, la munca voluntara dinainte de 89, cand locatarii trebuiau sa iasa cu grebla in fata blocului. Exista multi someri in oras. Asociatiile de proprietari, caci pe acestea le vizez in primul rind prin acest regulament, pot angaja zilieri care sa faca treburile necesare. Costurile se vor imparti intre locatari, cum e si firesc. Si nici nu ar fi costuri foarte mari. Cit poate costa sapatul de doua ori al unui teren de citiva zeci sau sute de metri patrati, curatarea unor copaci, plantarea a alti doi, trei, varuitul lor si tunderea gardului viu? Maxim 1500-2500 lei pe an, ceea ce ar face ca un proprietar dintr-un bloc cu 80 de apartament sa plateasca 20-30 lei pe an in plus la intretinere. Regulamentul trebuie sa prevada citeva criterii minime pentru ca spatiul verde sa fie considerat ingrijit: teren sapat de cel putin doua ori pe an, gard viu (tuns periodic) complet pe laturile blocului si pe aleile aferente, zona acoperita cu iarba (gazon pentru locatarii cu pretentii) sau copaci. Nu cred ca este mult.
Pentru motivare, Primaria ar putea lansa un concurs anual, ce sa prevada premii de 5000-10000 lei pentru asociatiile care au spatiul verde cel mai frumos amenajat. Iar nu este mult. De asemenea, Primaria trebuie sa preia aceasta obligatie pentru blocurile ce le are in subordine (vezi Termo-Service si zonele cu chiriasi). Aceeasi Primarie ar putea pune la dispozitia asociatiilor copaci pentru plantat sau gard viu. Ultima idee exista, insa nu prea se pune in practica (cunosc exemple personal).
Repet, nu este ceva iesit din comun. Fiind proprietari, trebuie sa intelegem ca nu avem numai drepturi, ci si obligatii. Cine nu intelege acest lucru, va cam trebui sa inceapa sa sufere si consecinte. Cu putina vointa se poate duce la indeplinire, orasul ar arata mult mai bine, iar bugetul Primariei ar mai stringe bani, de la cei ce nu doresc sa se conformeze.

2 comments:

  1. Excelenta idee. Adevarul e ca oamenii (toti, nu numai cei de la noi) fac lucrurile impinsi de nevoie , prin constrangere. Asa a invatat omul sa vaneze , sa cultive terenurile ca sa hraneasca, sa teasa ca sa se imbrace, etc. Tot astfel va trebui sa invete sa imbine frumosul (spatiile verzi) cu utilitatea acestuia pentru viata.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dupa cum vedeti, acest text are o frumoasa vechime de... 3 ani. Desi nu cred ca e foarte complicat ce propun eu aici, nimeni nu a facut nimic!

      Delete