Friday, January 30, 2009

Gropi de sezon si intrebari capcana

In ultima saptamina am constatat o inmultire fara precedent a gropilor de pe strazile din oras. Acolo unde acum 3 zile nu era nici o groapa, acum au aparut destul de multe (Str. Sf. Andrei, Sos. Nationala, Sararie...). Curios este faptul ca in ultimele zile nu a nins si vremea a fost destul de calda. Motivul aparitiei gropilor il stim cu totii: nisipul, aruncat cam prea din belsug pe strazi pentru a contracara efectele zapezii/poleiului. Si aici, autoritatile se zgircesc inutil. In loc sa dea cu clorura, precum in toate tarile civilizate, se da cu ieftinul nisip. Insa socoteala finala cred ca duce la cheltuieli in plus. Nisipul ramine pe strazi mult timp si erodeaza lent asfaltul, apar gropi pentru astuparea carora se cheltuie alti bani. In plus, dam cu nisip si cream mizerie. La fel si cu acel chit pentru protejarea trecerilor peste liniile de tramvai. In Alexandru acel chit si astazi rezista, dupa citiva ani. La alte treceri nu s-a mai dat si se asfalteaza anual (unde se asfalteaza, vezi trecerea peste linia de tramvai de linga podul Cantemir, uitata), caci asfaltul cedeaza si trebuie reluata treaba. Un astfel de chit ar trebui pus si pe str. Elena Doamna, sectorul dintre Europa si Tg. Cucu. Acolo trebuie decapat complet asfaltul dintre linii, refacut si pus chit. La fiecare 3 luni observ ca se plombeaza acolo. O cheltuiala facuta cu cap poate avea efecte benefice pe termen lung. In fine, problema generala a gropilor de pe strazi trebuie abordata prin renuntarea o data pt todeauna la "clasica" plombare. Plombam, dupa 6 luni plomba sare, iar plombam, apar denivelari si tot asa. Cheltuielile sunt pe masura. Trebuie facuta o decapare pe cel putin 1 mp, tasare, apoi asfaltare la nivel. Cheltuim putin mai mult, insa nu mai actionam in acel loc cel putin un an. Totul se rezuma de fapt la o cheltuire mai eficienta a banilor.

O alta chestiune tine de felul in care refac strazile diversele companii de utilitati. Inca nu am vazut o astfel de companie care sa aduca strada exact la nivelul in care se afla inainte de "interventie". Totul se face de mantuiala, in bataie de joc, fara tasare, cu material de calitate slaba, astfel incit acolo unde vedem ca se incep lucrari putem sti sigur ca nu va mai fi la fel ca inainte. Oare primaria nu poate face verificari la fata locului? Nu se pot da amenzi?

Mai jos, urmarile "campaniei" de plombari. Societatea Citadin cheltuie, exact cum avertizam mai sus, banii degeaba. Puteam face un concurs cu intrebarea: care plomba rezista mai mult? Ca bonus: 1. imagini cu "cum se asfalteaza un trotuar", fara borduri si cu asfalt de proasta calitate/rezistenta si 2. imagini dintr-un parc pentru copii si intrebarea: v-ati lasa copilul sa se joace intr-un astfel de loc? Nu va mai ofer imagini din celelalte unghere ale parcului, pentru ca veti ramine cu un gust amar (mizerie crunta, banci rupte...). Undeva mai jos scriam ca nu e nevoie sa se faca alte parcuri pentru copii, ci sa se intretina cele existente. Toate imaginile sunt din zona Cantemir - Sos. Nationala.
Concluzia finala: societatea Citadin are nevoie de putina curatenia, caci asa nu se mai poate!!!



















































































































Vezi si:
http://www.ziaruldeiasi.ro/cms/site/z_is/news/masini_distruse_pe_drumul_cu_gropi_din_bucium_171969.html


No comments:

Post a Comment