Tuesday, January 20, 2009

Intersectiile, indisciplina, solutii

Ieri, in Ziarul de Iasi, se punea problema, din ce in ce mai grava, a traversarii intersectiei pe rosu. Situatia se datoreaza de fapt introducerii unui timp de galben destul de generos la intersectiile semaforizate. Cind soferul stie ca are doar 30 de sec. pentru a trece (sau chiar mai putin), iar din acestea 6 sau 7 sunt pe galben, fiti siguri ca majoritatea vor forta si vor trece. Cred ca un timp de 4 - maxim 5 sec. pentru galben este suficient. Dupa ce se va lua aceasta masura, solutia calmarii soferilor indisciplinati este simpla: camerele video. Acestea ar trebui plasate cu predilectie in zona intersectiilor, cu supravegherea fluxurilor de masini. Toti cei care trec la ultima secunda sau chiar pe rosu trebuie inregistrati si amendati (ar veni bani la buget). Ca avertizare, cu 50 m inainte de intersectiile cu camere ar trebui puse semn mari care sa prezizeze: "Atentie soferi ! Intersectie monitorizata video". Cu siguranta, numarul celor care forteaza culoarea semaforului s-ar reduce simtitor.

In ceea ce-i priveste pe cei care intra in intersectie pentru a vira la stanga, insa schimbarea culorii semaforului ii face sa ramina blocati in mijloc, solutia e iar simpla si des avansata de specialisti: crearea unor benzi de pre-semnalizare stanga. In unele intersectii, aceasta banda este foarte necesara. Citeva exemple imi vin intamplator in minte: intersectiile B-dul Pacurari / Fundac Muntenime, Sos. Nicolina / Aleea Rozelor si B-dul Socola / N. Iorga. La prima (Moara 1 mai) si ultima (aproape de P-ta Nicolina), este de recomandat chiar schimbarea semaforizarii, cu introducerea unor timpi speciali pentru cei care doresc sa vireze la stanga, caci acestia sunt numerosi. Astfel de benzi mai pot fi create si in unele intersectii secundare, nesemaforizate, pentru a incurca traficul. Astfel se procedeaza in majoritatea tarilor civilizate si nu cred ca trebuie sa dau exemple.

Completare:

Din Ziarul de Iasi, aflam ca la intersectia din Piata Eminescu se va largi o banda pentru a usura accesul in intersectie. Asa cum spun si cei care posteaza comentarii, acea banda ar trebui sa fie nu numai pentru cei ce doresc sa vireze spre Rapa Galbena, ci ar putea avea verde intermitent pentru toti cei ce doresc sa mearga spre G. Muzicescu. Iesenii sunt invatati cu verde intermitent si ar acorda prioritate celor ce vin dinspre Copou, mai ales daca exista si marcajele corespunzatoare (o alta problema in intersectiile noastre). Prin urmare largirea acestei benzi trebuie insotita de acest verde intermitent pentru Rapa Galbena si G. Muzicescu.
Pietonii nu au de ce sa fie revoltati, caci acest trotuar are cel putin 4 metri, fiind loc suficient pentru restringere.

De asemenea, sustin in continuare ideea extinderii cu o banda a intrarii pe Sos. Nationala in Podu Ros (pe partea cu blocul turn si Barbarossa). Acolo s-a pus un gard de protectie a trotuarului, insa s-a lasat un spatiu liber de cca. 6 metri. Se poate restringe trotuarul la 2-2,5 m. si adauga o banda, ce ar putea fi folosita pentru masinile ce intra sau ies in/din intersectie (preferabl pentru cele ce intra, caci aici se formeaza cozi de masini). Cu putina bunvointa, se poate!

No comments:

Post a Comment