Sunday, November 7, 2010

Curiozitate rutiera

Ca o scurta curiozitate: cei ce merg dinspre Iasi spre Targu Frumos (si de aici spre alte zari), probabil au constatat ca in Valea Lupului se afla amplasate pe marginea drumului nu mai putin de 3 (trei!) indicatoare ce ne indica faptul ca mergem spre Targu Frumos si... Sabaoani. De fiecare data ma enervez de prostia romanului si acesta este inca un caz! Inteleg ca drumul duce (si) spre intersectia DN28 cu DN2, intersectia ce cade in comuna Sabaoani, localitate prin care de altfel nici nu intram, insa de aici si pina la a pune pe 3 indicatoare faptul ca drumul duce acolo mi se pare o mare tampenie (scuzati limbajul). Dar oare daca cei de la drumuri ne indicau ca pe acel drum mergem spre Suceava, Roman, Bacau, chiar Brasov sau Cluj, ce avea?
O alta ciudatenie, tipic romanesca, tine de faptul ca indicatoarele noastre rutiere nu trimit mai niciodata spre directii din afara tarii. Oare in Iasi nu ar merge un indicator spre Chisinau?

4 comments:

  1. Si in Polonia stiu ca e la fel: vei vedea indicat un sat de langa granita, in loc de "Berlin" sau alt oras mare.

    ReplyDelete
  2. Dati-mi voie sa va explic. STAS 1848-2004, stabileste modul cum se semnalizeaza panourile de orientare pe drumurile publice. Astfel, se semnalizeaza primul nod rutier, prima intersectie de unde porneste alt drum national sau judetean spre o alta directie. Cand te orientezi dupa o harta rutiera si vrei sa ajungi de la Iasi la Brasov de exemplu, observi ca treci prin Tg.Frumos, Roman, Bacau, Onesti, Targu Secuiesc, CHICHIS -Brasov. Adica plecand de la Iasi, vezi ca la Tg.Frumos trebuie sa o iei spre Roman, nu spre Harlau sau Pascani.La Sabaoani, observi ca trebuie sa mergi spre Roman, nu spre Motca. Si tot asa. Atunci cind nodurile rutiere coincid cu localitati importante, se semnalizeaza acele localitati. Pe mine nu ma intereseaza sa-mi scrii la Iasi SUCEAVA, deoarece pana acolo pot sa ma duc si spre Bacau, Piatra Neamt, Bucuresti. Atunci in loc de panouri de orientare simple si concise, ar aparea ziare cu multe localitati pe aceeasi directie. Sper ca m-am facut inteles. Si pe bornele kilometrice este scris cam tot in acelasi stil, numai ca pe al doilea rind urmeaza obligatoriu prima localitate intilnita, indiferent daca este sat, comuna sau oras.

    ReplyDelete
  3. M-am gindit eu ca trebuie sa fie ceva in genul explicatiei dvs. la mijloc. Acum mi-ati oferit confirmarea, insa... nu ma multumeste si mi se pare in continuare o prostie. Pe mine, ca sofer, ma intereseaza destinatia, nu intersectia. Da, eu unul as vrea sa fiu indrumat de la Suceava spre Iasi, am eu grija sa aleg pe care varianta. Sigur, nu am pretentia sa scrie la Oradea care e drumul spre Galati, insa in orasele mari apropiate mi s-ar parea normal. Dar, in fine, asta e logica mea si inclin sa cred ca multi gindesc la fel, mai ales ca nu o data m-am confruntat cu problema lipsei de indicatoare de orientare pe sosele (urmati indicatoarele spre Brasov din Bacau si imi veti da dreptate; in loc sa fii indrumat rapid spre centura, prin nord, esti dus prin centru spre sud, abia apoi spre centura, pt. Onesti!!!).
    In plus, nu mi se pare normal ca la Iasi sa nu existe indicator spre Chisinau.

    ReplyDelete
  4. Astazi exista GPS si situatia este mult simplificata. Ca sa plecati la Chisinau din Iasi, eu - Administrator de strazi - ce sa va semnalizez? Sa o luati spre directia Sculeni, sau in directia opusa spre Albita? Daca trebuie sa scriu detalii, atunci va scriu: Albita sau Sculeni. Dvs. care trebuie sa stiti pe unde vreti sa iesiti, va alegeti directia singur si la vama, aflati mai departe care este drumul spre Chisinau. Era pana acum cativa ani cand era PSD la putere, o isterie in presa ieseana ca bacauanii nu au nici un indicator care sa semnalizeze Iasi. Dupa lege, este foarte corect acest lucru, pentru ca Iasul este o localitate terminala. Ca sa ajungi la Iasi din bacau trebuia sa stii ca esti pe directia buna aratandu-ti Roman si Tg. Frumos. E chietie veche, de 100 de ani, in toata Europa

    ReplyDelete