Thursday, March 18, 2010

Bani si proiecte

Citesc pe newsiasi lista proiectelor aprobate de guvern ieri, cu sumele alocate aferente. La prima vedere nu arata rau, insa stam prost la capitolul trecere la fapte. Primul-ministru a sugerat ca intre aprobare si "implementare" sa nu treaca mai mult de 14 luni, insa, din experienta altor proiecte, imi e teama ca va trece mult mai mult.
Toate sunt proiecte bune. Remarc dorinta autoritatilor de a demara modernizarea zonelor Ciric si Bahlui, ce pot deveni zone de atractie pentru ieseni (poate chiar si pentru turisti din afara, cazul Ciricului, ca o varianta complementara pentru oras). Alei, banci, promenada, terenuri de sport, toate sunt bine-venite.
Retehnologizarea CET-ului este si ea foarte necesara. Sunt inca abonat la sistemul centralizat si am remarcat ca in aceasta iarna, mai ales in timpul gerului din ianuarie, sistemul nu prea a functionat cum trebuie, in timp ce costurile au fost mari. Daca nu se modernizeaza CET-ul, va exista o mare presiune din partea iesenilor ce au ramas racordati pentru a pleca spre alte variante. Si eu s-ar putea sa ma numar printre ei. Suntem, totusi, in 2010.
Ce ne facem cu celelalte proiecte? Soseaua de centura continua in ritmul si dupa proiectul initial (incomplet, caci nu e centura, ci sosea-varianta). La Aeroport abia, dupa atitia ani, se finalizeaza statutul terenurilor necesare pentru extindere (deja Malev a plecat, pacat), iar despre autostrada nu are sens sa mai vorbim, e de domeniul viitorului (sa nu zic SF-ului, poate totusi o prindem cit suntem in viata).
Guvernul a venit, si-a descarcat sacul de promisiuni si a plecat. Totusi, sa nu fim rai, e un pas inainte. Sedinta a avut loc la Iasi si nu la Bacau sau Suceava. Bani se dau pentru Iasi si acest lucru conteaza. Important este ca si administratia locala sa isi vada de treaba. Sa nu ne trezim ca modernizam Bahluiul (2015?), iar Filarmonica, Teatrul National si Trei Ierarhi vor fi tot in schele.
Nu e exclus!

No comments:

Post a Comment