Wednesday, September 21, 2016

Parcul Voievozilor

Aflu din presa de initiativa Primariei de a ridica o statuie regelui Ferdinand, cu ocazia aniversarii in curind a 100 de ani de la Marea Unire. Gestul este salutar si ofera ocazia catorva consideratii cu privire la zona unde va fi amplasata statuia . Primaria doreste sa instaleze acest monument in Parcul Tineretului (sau al Voievozilor), pe care, cu aceasta ocazie, l-ar redenumi Parcul Ferdinand. In ceea ce ma priveste, as prefera ca denumirea parcului sa ramina cea consacrata, adica Parcul Voievozilor, iar ridicarea aici a statuii cu pricina nu ar incurca cu nimic, de vreme ce Ferdinand tot un fel de voievod a fost, doar ca la 1900 ii spuneam rege! Dar nu acesta este motivul interventiei mele. Daca parcul a intrat in atentia autoritatilor si se va lansa un concurs de idei pentru reamenajarea sa, cred ca putem folosi acest prilej pentru a fi curajosi si a aborda altfel aceasta zona. In primul rind, exista capacitatea (sper si dorinta) de a extinde acest parc si a-i da o alta dimensiune:
- spatiul din fata Casei Studentilor, actualmente parcare si loc de baut cafele pentru taximetristi, ar trebui transformat in pietonal si legat de parc. Daca unii vor regreta parcarea exista oricind posibilitatea de a face acolo (sub actuala parcare) una subterana!
- putin mai sus de parc se afla Palatul Copiilor, si acesta inconjurat de un spatiu verde cu potential, dar ingradit in partea din spate, unde se afla de asemenea o parcare. Ar trebui eliminata parcarea (iata deci ca o parcare subterana in fata Casei Studentilor pare a reprezenta o alternativa viabila), eliminat gardul inconjurator si integrat acest spatiu in Parcul mare al Voievozilor. In final, Parcul ar include Casele Studentilor si Copiilor, grupul statuar al Voievozilor (si poate al Regelui), devenind atit un loc al tinerilor, cit si unul de reflectie si privire spre trecut.
- pe partea cealalta fata de parc avem spatiul verde din partea de sus a Esplanadei Elisabeta, loc uitat azi de autoritati. Reamenajarea acestui parc s-ar putea face acum, pentru ca cele doua sa fie privite in oglinda, ca o axa verde la baza Copoului.  
In aceste conditii, suprafata Parcului Voievozilor va creste de la 6600 mp la 15000 mp, intr-un oras care in realitate duce lipsa de parcuri. Un gest simbolic initiat de autoritati poate da o alta perspectiva unui important loc din oras. Trebuie doar viziune si putin curaj!

5 comments:

  1. Viziune si puntin curaj... spuneti?!
    Dar daca realizau, din momentul proiectului Piata Eminescu, urmatoarele:
    - mutau tot traficul auto in subteran, preselectand fiecare traseu, anuland virarea la dreapta Copou-Pacurari
    - realizau o parcare subterana in zona apropiata Casei Studentilor
    - uneau prin spatiu verde (parc) Rapa Galbena cu Parcul Voievozilor
    - lasau tramvaiul la suprafata
    oare nu aratam viziune de oras european, verde? Vom ramane iar la "marea varuiala" pe multi bani.
    Zona respectiva e compromisa si limitata ptr vesnicie (peretii mulati ai pasajului nu vor fi daramati niciodata). Doar firimituri, carpeli si amagirea ca se schimba ceva.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ceea ce spuneti presupune, dupa cum ati intuit, viziune, asta insa cam lipseste la Iasi! Va dati seama ca ar fi aratat cu totul altfel acel spatiu, acum... nu se mai poate face decit construirea unei parcari subterane linga Casa Studentilor si o mica extindere a parcului vecin. Macar atit!

      Delete
  2. De mai mulţi ani mă gândesc ca Iaşul ar trebui să ridice statui atât regelui Ferdinand cât şi reginei Maria. Nu stiu de ce, dar eu întotdeauna am văzut statuia regelui Ferdinand plasată în parcul din spatele Muzeului Unirii, cu faţa la stradă, ocazie cu care acel parc fi şi el reamanajat. Numai a parc nu seamănă acum! În plus, am gândit că statuia unei mari personalităţi ar trebui să fie lângă un loc care a fost legat de acea persoană, iar Muzeul Unirii a fost reşedinţa acestuia în perioada în care care Iaşul era capitala României neocupate. Referitor la o statuie a reginei Maria, pe aceasta o văd undeva în zona actualului Palat al Copiilor, fiind bine ştiut faptul că această reşedinţă a fost cea mai dragă inimii reginei din cele propuse ei când aceasta sosea în Iaşi. Dar ideea cu mărirea şi extinderea micuţului parc de lângă Palatul Copiilor şi crearea unei imagini în oglindă de cealaltă parte (lângă Râpa Galbenă) o consider minunată! Imi place blogul dvs., am dat întâmplător de el, dar voi mai reveni!

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  4. Solutia propusa de Argenna mi se pare potrivita, insa acel parc ar trebui cu totul regindit. Acum arata ca un mic teren din spatele unei parcari, nu re impact vizual!

    ReplyDelete