Tuesday, October 20, 2015

Varianta centura

Astazi am citit o reactie a cetatenilor din zona Canta cu privire la traficul greu care inca traverseaza aceasta parte a orasului. Problema dateaza de cel putin 15 ani, de cind sediul Vamii a fost ridicat pe B-dul Nicolae Iorga. De alti cel putin trei ani se discuta mutarea acestui sediu (partea ce tine de controlul marfurilor) la Tehnopolis. Solutia este una de moment, pentru ca poluarea, zgomotul si praful vor fi mutate din Canta in CUG (+ Lunca Cetatuii-Valea Adinca-Horpaz), de unde vin deja reactii negative ale locuitorilor.
Cea mai la indemina solutie ar fi continuarea centurii ocolitoare a orasului, care sa traverseze coasta Iasiului si sa iasa direct in DN24, eliberind astfel si zona Bucium de traficul greu. Am inteles, nu s-au facut nici macar planuri in aceasta directie, de parca dealurile Iasiului se compara cu Alpii, nu se poate construi o sosea noua!
Dar sa ne intoarcem totusi la harta. O privire atenta asupra zonei Lunca Cetatuii-Hlincea releva o posibila cale pentru TIR-urile care ar veni pe centura existenta dinspre Letcani, una care ar ocoli nu numai cartierul CUG, ci si noua zona rezidentiala din Horpaz-Valea Adinca. O varianta de centura ocolitoare ar putea porni ori direct din DJ 248 (cu traseu nou, cu rosu), inainte de intrarea in Lunca Cetatuii, ori -mai facil- urmind actuala legatura DJ 248C (cu verde). Dupa traversarea caii ferate, exista un drum comunal care merge paralel cu calea ferata si piriul Nicolina spre nord, spre Iasi. Nu trebuie decit alocate fonduri pentru asfaltarea acestui drum (cca. 5 km), care ar trece printr-o zona nepopulata si ar iesi la capatul pasarelei CUG. Pe acest sector mare parte din drum exista, cu exceptia unui segment care ar trebui construit de la zero (cca. 1.5 km), mai jos de satul Hlincea (de la zero tocmai pentru a evita intrarea in aceasta localitate). Sigur, ar ramine expus poluarii B-dul Poitiers, insa cateva zeci de mii de oameni ar fi totusi scutiti de praful si zgomotul aduse de camioanele de marfa ce ar veni dinspre Tehnopolis.

 Daca am adauga modernizarea strazii Trei Fantani si a DJ 248B, ultima propusa de subsemnatul acum cativa ani, am avea o centura aproape completa pentru acest oras foarte poluat.


Dar pentru a face aceste lucruri trebuie VOINTA si colaborare intre institutii, intre Primarii (Iasi si Ciurea), respectiv Consiliul Judetean. Suma necesara nu ar fi foarte mare, daca calculele s-ar face cu chibzuinta si s-ar tine cont in primul rind de necesitatea acestui proiect pentru comunitate si nu de interese personale. Cum in urmatorii ani nu vad sa se lucreze ceva la centura oficiala (nu exista nici macar studii de fezabilitate), in cel mult doi ani proiectul pe care il propun ar putea prinde viata!

No comments:

Post a Comment