Wednesday, January 18, 2012

Parcare subterana la Teatru

Update 2016
Citesc in Ziarul de Iasi ca planurile parcarii de la Teatru ar fi fost reluate cu discretie si ca acum se planuieste distrugerea parcului din spatele Pietei Unirii, de la Gulliver. Sper ca este o gluma si ca Primaria a invatat ceva din esecul planului privind parcarea din parcul de la Teatrul National. Nu putem fi de acord nici cu distrugerea acestui spatiu verde, deoarece este unul din putinele pe care le avem in centru. Avem nevoie "ca de aer" de astfel de spatii, astfel ca trebuie gasite alternative. Pentru Teatru propusesem inca din 2012 (vezi mai jos) realizarea parcarii in terenul din fata si din lateral, insa ideea nici nu a fost luata in considerare. In plus, pentru zona Primariei ar fi loc pentru ridicarea unei parcari supraterane chiar in spatele... Primariei, unde acum stim cu totii ca functioneaza o parcare, dar de dimensiuni mici. Aceste locuri de ce nu sunt luate in considerare? De ce nu se pot face aceste parcari acolo unde functioneaza deja astfel de amenajari? Pe B-dul Independentei, parcarea de linga Parcul Mitoc? Sau pe acelasi bulevard, in spatele fostului sediu Romtelecom, de ce nu se ia in considerare o parcare supraterana? Pentru aceste doua locuri (in spatele Primariei si Romtelecom) as merge pe suprateran, pentru ca vorbim de ridicarea unui schelet de beton cu 3-4 niveluri, care ar fi gata intr-un timp mult mai scurt decit o parcare subterana, in 6-9 luni un constructor avizat ar putea construi asa ceva! Totul e sa se vrea!

Text 2012
Citesc in Adevarul ca sub tot parcul dintre Teatrul National si B-dul Stefan cel Mare se va amenaja o imensa parcare subterana (din pacate nu am mai multe detalii). Nu am in principiu nimic impotriva acestei idei, avem nevoie de locuri de parcare in centru, iar amenajarea lor in subteran reprezinta o solutie excelenta, folosita in multe alte orase de mai la vest. Insa (exista un insa) nu inteleg de ce trebuie sa se rada un spatiu verde de mai bine de 10.000 mp, cind orasul duce mare lipsa de astfel de spatii? Nu este nevoie sa se distruga parcul, parcarea cu pricina poate fi lejer amenajata in fata si lateral de Teatru, unde spatiul stradal, dupa cum stie orice iesean, este foarte larg. Intre capatul dinspre str. Bratianu si intrarea pe Matei Millo exista o distanta de cca. 110 m (vezi harta atasata), cu o latime de cca. 40 m. Sa zicem ca se intra 10 m sub parc, si tot am avea 4000 mp numai aici, suficienti pentru a amenaja o parcare subterana (cca. 200 masini). Sper ca edilii vor reconsidera in acest sens proiectul amintit, pentru ca distrugerea parcului din fata teatrului poate fi evitata (sa nu mi se raspunda ca se va reamenaja parcul dupa ce se face parcarea, pentru ca nu va mai fi acelasi lucru). Mai degraba parcul respectiv ar trebui sa treaca printr-o reamenajare, caci, asa cum se prezinta astazi, este departe de standardele in domeniu din orasele civilizate (insa aici avem o problema cu "specialistii" in spatii verzi din oras, ce nu prea exista si fac lucrurile dupa ureche).

P.S. ca istoric, specialist in lumea urbana, pot garanta ca si aici se vor descoperi lucruri interesante ce privesc trecutul orasului (cine stie, poate ceva ce trebuie pastrat). Suntem totusi in vecinatatea fostei Ulite Mari, strada centrala a orasului in sec. 17-18, cu case boieresti..., astfel ca exista riscul sa avem aici un santier pentru inca vreo 7 ani!


Vizualizare hartă mărită

No comments:

Post a Comment