Thursday, July 4, 2019

Palatul (II)

Campania mea de sensibilizare a opiniei publice in privinta Palatului Culturii a fost foarte bine primita de ieseni. Ea s-a desfasurat in special in mediul online (presa nu a vrut sa receptate mesajul) si prin discutii informale cu persoane din zona academica si politica, iar reactiile iesenilor la cladirile propuse de catre Palas, care urmau sa afecteze grav imaginea Palatului, au fost de indignare. La Bucuresti, proiectul de modificare a PUZ-ului pentru zona strazilor Palat-Sf. Lazar-Atanasie Panu a fost in cele din urma avizat favorabil ”cu conditii si recomandari”, pe care insa inca nu le-am aflat. In cele din urma, grupul Palas a iesit public cu un comunicat, in care anunta ca ”în urma consultărilor şi dezbaterilor cu specialiştii în domeniu şi cu membrii Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice, soluţia de proiect propusă de compania IULIUS presupune ca imobilul de birouri prevăzut în spatele Palatului Culturii, pe fosta staţie de carburanţi de pe strada Sf. Lazăr, să aibă o înălţime care nu o va depăşi pe cea  a clădirii simbol a Iaşului. Astfel, clădirea de birouri nu va fi vizibilă din faţa Palatului Culturii”. Acelasi lucru mi l-au comunicat si personal, printr-un text pe care imi permit sa il fac public mai jos, pentru ca prezinta interes public si pentru ca speram ca nu va mai fi nevoie sa atragem atentia ca trebuie sa se tina hotarat cont de oras si de locuitorii sai.
Trecand peste barbologia cu consularea si dezbaterea cu specialistii, care nu a avut loc, nu cu specialistii Iasului cel putin, ce retinem de aici?

1. cladirea de pe locul fostei benzinarii Petrom va avea ”o înălţime care nu o va depăşi pe cea a clădirii simbol a Iaşului. Astfel, clădirea de birouri nu va fi vizibilă din faţa Palatului Culturii”. Afirmatia ne bucura pe de o parte, dar ne si ingrijoreaza. Nici cele doua etaje extra ale blocului turn deja existent in complexul Palas, cele care nu ar fi trebuit sa existe, nu se vad din fata Palatului, insa sunt foarte vizibile si deranjeaza grav perspectiva asupra monumentului atunci cand privim de la mai mult de 100 de metri distanta. Sa intelegem ca din fata Palatului nu vom vedea noul turn, dar acesta va fi vizibil din zona Primariei? Sau de pe Copou, de unde avem acea superba imagine a Palatului? Speram ca este clar, nimeni nu vrea un bloc care sa rasara in spatele simbolului orasului.

2. se vorbeste de un ”proiect amplu al companiei IULIUS pentru zona Palas – Sf. Andrei”, care ”va consolida motorul de creştere economică din centrul Iaşului şi va include noi funcţiuni office - care vor crea 10.000 de locuri de muncă -, soluţii de fluidizare a traficului, 1.500 de noi locuri de parcare”. Sunt cunoscute intentiile Palas de a se extinde spre Sf. Andrei, insa speram ca investitorul este constient ca nu poate muta problema dintr-o parte in alta. Palatul trebuie sa fie/ramana vizibil din orice parte, inclusiv dinspre vale. La fel cum perspectiva spre dealurile din jurul Iasului trebuie sa ramana deschisa. Si asta pentru ca orasul trebuie sa respire, altfel cream impresia de oras inchis, sufocat! Imaginati-va va rog un sir de blocuri cu 10 etaje la baza dealului Palatului care sa nu mai permita vizibilitatea spre Galata? Va asigur ca imaginea nu va fi una placuta. Am ajuns sa spun, din nou, ca nici comunistii nu si-au permis sa faca orasului asa ceva! Nu ne mai referim la faptul ca zona Sf. Andrei este in prezent una de case cu regim de maxim 1-2 etaje inaltime si cu strazi cu cel mult doua benzi, prin urmare orice cladire de birouri ridicata acolo trebuie sa pastreze acest regim. Sau vrem sa repetam in aceasta zona greselile majore facute in spatele Universitatii Tehnice, cu case care alterneaza cu blocuri cu 10 etaje, toate avand acces la alei de 5 metri? ”Soluţii de trafic eficiente” si ”cele mai bune măsuri de fluidizare a circulaţiei” suna foarte frumos pe hartie, insa strazile actuale nu mai pot fi extinse si nici strazi noi nu vor putea fi deschise! Poate doar daca Palas va cumpăra toate casele de pe Sf. Andrei, desi ma indoiesc!

3. Cu textul ”pentru comunitate, vom amenaja parcuri şi zone de recreere” intram pe terenul fanteziilor (de unde parcuri? pe ce terenuri?), iar cand citim ca ”esplanada Teatrului Luceafărul va fi reamenajată peisagistic, fiind integrată ca spaţiu pietonal şi de promenadă, în deplină armonie cu Palatul Culturii şi grădina Palas” nu putem sa nu ne gandim la cladirea EON care este INCA prezenta pe esplanada, desi trebuia sa fie o cladire provizorie.

4. Cu pasajul ”compania IULIUS va amenaja şi conserva ruinele Curţii Domneşti situate între Palas Mall şi aripa de est a Palatului Culturii, descoperite în anii `60” ajungem la alte promisiuni neonorate, pentru ca acest lucru trebuia facut inca din 2012!

5. In fine ”compania IULIUS va face cunoscute opiniei publice toate detaliile proiectului, printr-un comunicat de presă”. Inainte de aceasta ar trebui facuta o consultare cu urbanisti, arhitecti, geografi, istorici, pentru ca vorbim de proiecte cu impact major pentru Iasi.




No comments:

Post a Comment