Monday, November 22, 2010

Blocurile svaiter

Unii se intreaba ce durata de viata au blocurile construite in ultimele decenii. Dupa cum scrie aici, intr-un articol mai vechi, sau aici, acestea ar avea o viata medie ce se intinde intre 50 si 80 de ani, la jumatatea acestei durate fiind necesara o interventie de renovare sau de inlocuire macar a instalatiilor. Nu sunt specialist insa orice constructie sufera o data cu trecerea timpului. Ba avem cutremure, mai mari sau mai mici, ba trepidatii din surse exterioare (vezi zonele cu linii de tramvai), ba tasari de teren, ba alte cauze. Nu prea luam in consideratie... interventia umana, ce inclin sa cred are un rol din ce in ce mai important in durata de viata a unui astfel de imobil.
A devenit ceva obisnuit sa auzim prin blocurile noastre comuniste sunete suave de masina de gaurit. La orice ora din zi, ele isi fac treaba, de parca aceste blocuri au fost facute pentru a fi gaurite. Gauri pentru agatat tablouri, gauri pentru etajere, gauri pentru mobila, gauri pentru instalatia termica, gauri pentru tevi de gaz... Adaugam, mai nou, gaurile pentru izolatie, multe si marunte, si sigur se va mai inventa ceva ce poate fi pus prin gaurire prin aceste blocuri. Si mai adaugam numeroasele interventii pe care diversi le-au facut, ba pentru a extinde o debara, ba pentru a o da jos cu totul, ba pentru a face iesire mai mare spre balcon, ba pentru a uni bucataria cu sufrageria, in stil american, fel de fel de interventii, de te intrebi cite mai suporta saracele blocuri. Cum multe dintre ele au ceva vechime, caci chiar si cele asa-zis "noi" au peste 20 de ani de cind sunt date in folosinta, te intrebi cit vor mai rezista si cum se vor comporta la urmatorul cutremur. Tare ma tem ca vom avea surprize, inclusiv la blocurile "noi" (sau foarte noi).
Si eu locuiesc intr-un bloc vechi si ma gindesc cu groaza cum arata dupa atitea interventii ale omului, ca un... svaiter.

No comments:

Post a Comment