Wednesday, February 12, 2020

Un proiect nepotrivit

De ceva vreme circula informatia ca Primaria Iasi doreste sa adauge un sediu nou cladirii actuale a Palatului Roznovanu, considerata insuficienta ca spatiu. In noua cladire ar urma sa se mute directiile care inca functioneaza pe Bulevardul Stefan cel Mare, unde va ramane doar primarul si aparatul sau direct. Sigur, ideea in sine nu este proasta, in conditiile in care Palatul Roznovanu este monument istoric si poate pastra functia simbolica de sediu central al Primariei, loc al intalnirilor edilului sef al orasului si al reuniunilor periodice ale Consiliului Local. Administratia poate functiona foarte bine in alta parte, problema este ca aceasta nu este dusa foarte departe, ci cateva zeci de metri mai in spate. De ce consider ca este o problema? In primul rand, vorbim de servicii ale Primariei care au legatura stransa si cu publicul, cu cetatenii, iar aici intervine o problema de mobilitate. Multi s-au plans de accesul dificil catre Primarie, in conditiile inchiderii -firesti, dupa mine- Bulevardului Stefan cel Mare. Acces dificil, dar si locuri insuficiente de parcare. Cum se doreste degrevarea centrului de trafic, cred ca o mutare a serviciilor Primariei ar fi trebuit facuta in sensul deja initiat de ceva vreme, in ducerea acestora mai spre cartiere, permitand un contact mai facil cu cetatenii. Este evident acest lucru la asa-zisa ”piramida a lui Dubet”, sediu al unor servicii ale Primariei, de pe Soseaua Nationala, care asigura un bun contact cu iesenii, dar si locuri de parcare. Zona respectiva inca mai contine loturi libere de constructii, pe care Primaria le poate achizitiona, adaugand astfel aici o cladire noua, moderna, cu parcare subterana, pentru celelalte directii.
Am lasat la urma argumentul cel mai important, cel istoric. Am subliniat in multe randuri importanta prezervarii centrului istoric si a monumentelor sale. Cu toate interventiile din ultimul secol, pornind de la efectele bombardamentelor din 1944 si pana la demolarile si implantarile de blocuri ale regimului comunist, cu toate acestea, centrul inca mai pastreaza cateva insule de cladire veche, cu un anumit stil si cu un nivel redus de inaltime. Una dintre acestea este intre Bulevardul Stefan cel Mare, strazile I.C. Bratianu, Cuza Voda, Armeana si sirul de blocuri de pe C. Negri. Consider ca nu este potrivita implantarea in acest areal a unei cladiri de factura moderna, de metal si sticla, dupa cum se preconizeaza. Initial, se sustinea ridicarea acestei cladiri in curtea din spate a Primariei, cu un nivel redus de inaltime (doua etaje), insa mai nou constatam ca proiectul propus este mult mai grandios si mai inalt (patru etaje, in conditiile in care Palatul Roznovanu are un etaj si mansarda). Imobilul propus urmeaza sa se extinda si peste spatiul din spatele Primariei (PUZ-CP), zona de intersectia a strazilor Barsescu, Dancu si Sf. Sava, folosit acum partial ca parcare.
Consecintele sunt mult mai ample decat par la prima vedere:
1. cladirea va bloca perspectiva spre Teatrul National dinspre str. Agatha Birsescu;
2. va crea un efect de zid in zona, pietonii fiind nevoiti sa traverseze ganguri, despre care stim ca nu sunt niciodata prietenoase (iar la Iasi au fost mereu prost intretinute);
3. va compromite iremediabil orice posibilitate de valorificare urbanistica a strazilor pe care le va afecta (parcarea din spatele Primariei avea potentialul unei piatete, cu destinatie pietonala, cu posibil parcaj in subteran);
4. imobilul de metal si sticla va constrasta flagrant cu celelalte cladiri din zona.

Totusi, nu vorbim doar de centrul istoric, ci de o zona cu densitate mare de monumente istorice. Pe langa Palatul Roznovanu, aveam de jur imprejur mai multe imobile trecute in lista monumentelor istorice, care vor fi umbrite de noua constructie. Le-am asezat si in fotografie, in caz ca nu se intelege situatia.
Nu in ultimul rand, aceasta cladire va crea un precedent periculos. Cum va mai putea Primaria sa refuza dezvoltatorilor ridicarea de constructii moderne printre monumentele din centru, daca ea insasi va construi asa ceva? Imi pare rau, nu vreau sa fiu mereu cel care nu sustine proiecte de dezvoltare, dar in cazul de fata nu avem de-a face cu o dezvoltare, ci cu un proiect cu impact negativ la adresa centrului istoric.
Cladirea propusa este moderna, avangardista, poate ramane fara probleme ca solutie pentru intentia Primariei de a gasi un nou sediu pentru serviciile sale. Dar nu in acest loc si nu cu un asemenea impact. Daca, in pofida problemelor de acces si de trafic, se doreste neaparat un spatiu in spatele Primariei, atunci reconfigurarea cladirilor actuale din curte, eventual mansardarea acestora, ideal aducerea acestora la un stil asemanator cladirilor vechi din zona, ar fi singura solutie acceptabila.



Sursa foto: linkurile din text, Lista monumentelor istorice, jud. Iasi 2015

3 comments:

  1. Foarte bun punctul de vedere. Felicitări. Sunteți un adevărat cetățean al municipiului Iași. Vreau sa subliniez și eu doua idei principale. In Iași clădirile vechi, frumoase si cu aspect clasic sunt puține și nu prea bine întreținute. Este de departe un MARE deficit. Razboiul si cei care au fost dupa au distrus multe clădiri care mai meritau sa existe și acum. EU PROPUN că TOT ce se va construi de ACUM înainte în zona centrului istoric al Iașiului sa fie clădiri cu aspect CLASIC. Vorbesc serios. Acum este acest moment BUN în care putem sa imbogatim CENTRUL ISTORIC cu CLADIRI de valoare ARHITECTURALA. Va ROG sa susțineți această idee.

    ReplyDelete
  2. Este adevărat. In spatele primăriei unde este parcarea se poate REALIZA o piață pietonală mărginită de clădiri noi dar cu aspect CLASIC.

    ReplyDelete
  3. Te salut,
    La majoritatea observatiilor tale de-a lungul anilor am fost de acord.
    Aici tin sa specific ca ideea de a utiliza terenurile implicate in proiect, creand gangul respectiv, este o ideea placuta care va avea un efect interesant asupra zonei.
    Daca se vor alege materialele adecvate unei zone istorice, si cred ca arhitectii implicati stiu ce fac si e concluzia mea Desprinsa doar din proiectia volumetrica conceputa, rezultatul va fi identic cu o cladire noua, din centrele istorice mari din Europa de vest.
    Si sunt multe exemple de cladiri moderne ansamblate langa cladiri si in zone istorice.
    Deci sa oferim credibilitate intentiilor si sa sactionam / intervenii ori de cate ori simtim.

    App.: acoperisul Palatului Culturii mai apare ostentativ si similar caselor conationalilor nostri cu dublu r?
    Parca nu.

    ReplyDelete