Monday, October 23, 2017

Green parking

Nu am putut sa nu observ ca reteaua Kaufland s-a hotarat sa ”schimbe hainele” magazinelor sale din Iasi si s-a apucat de treaba. Adica a purces la modernizare, a schimbat standuri (nu neaparat pe gustul clientilor, nu inteleg politica acestor retele de a enerva clientii mutand standurile dintr-un loc in altul), ba chiar s-a hotarat ca si parcarile necesita o haina noua. Apreciez acest lucru, insa oare de ce nu se planteaza si cate un arbore ici sau colo? Chiar tinem neaparat sa consolidam pozitia de desert urban a acestor zone comerciale? Nimeni nu se gandeste cata caldura emana aceste spatii de sute sau chiar mii de metri patrati de asfalt? Locuri unde s-ar fi putut planta cativa arbori, pentru a inverzi putin aceste parcari, se gasesc (vezi imaginile atasate). De ce Consiliul Local nu ia o decizie prin care sa oblige supermarketurile sa planteze un copac la fiecare 5 sau 10 locuri de parcare? Nu e mare lucru, decizi prin hotarare de CL si ceri un an pentru ca cei in masura sa se conformeze!






Si cateva exemple de ”asa da”, luate de peste ocean:


4 comments:

  1. Mi se pare foarte buna intentia de a mai inverzi din betonul parcarilor hipermarket-urilor. La Kaufland-ul din Pacurari au facut lucrari in acest sens: au pus rulouri de iarba, floricele, cate un conifer pitic. Unele au rezistat, altele au disparut "peste noapte". Din pacate, autoritatea locala este cea mai putin in masura sa dea directive privatilor, chiar si din acest punct de vedere. Asta vara, am sesizat administratia asupra imbolnavirii vegetatiei, prin cateva afise agatate de copacii aproape uscati din zona blocului meu. In interviu, domnul de la Servicii Publice spune ca se aplica tratamente "punctual" asupra copacilor pentru care "s-a dorit" interventia. Iar bugetul pentru astfel de actiuni e gata. http://stirileprotv.ro/stiri/social/ingrijeste-ma-m-au-napadit-ciupercile-copacii-din-iasi-plini-de-mesaje-inedite.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. aveti dreptate. Primele foto sunt chiar din parcarea de la Kaufland Pacurari, iar acele zone hasurate ar fi fost foarte potrivite pentru plantarea unor arbori. E o chestiune de ecologie, dar si de estetica! Raman la parerea ca Primaria ar trebui sa impuna prin hotarare a CL un regulament al spatiilor verzi, inclusiv cu prevederi de genul celor de mai sus.

      Delete
  2. Sa stii ca mai peste tot la supermarketuri nu sint parcari cu copaci. (Cel mult la birouri.)
    DAR, ...la toti ceilalti supermarketurile sint in afara oraselor, unde nu e poluare, este destul verde in jur. Asta e problema mare la noi, ca-s in mijlocul tirgului!

    ReplyDelete
  3. Pe de alta parte, si cei de la Mediu trebuie sa ceara, ca si primaria, un procent obligatoriu de sp verde, chir in PUZ-urile care vin la aprobare sau direct din certificatele de urbanism. De fapt, prin lege se cere, dar cum in lege nu se prevad nici nu se interzic supermarketurile in oras, prevederea asta scapa.

    ReplyDelete