Monday, May 4, 2015

La Viena

Am spus in mai multe rinduri ca, in materie de urbanism, nu e nevoie sa (re)inventam noi roata, pentru ca ea exista de mult si nu trebuie decit sa aplicam ceea ce au facut altii inaintea noastra. In alte orase, in genere situate mai la vest de Iasi, s-au experimentat cu succes diverse solutii care au facut ca locuirea in acele centre urbane sa fie mai placuta, aerul mai curat, transportul public mai atragator, viata mai sigura etc., asta cu pastrarea sau crearea unei identitati pentru respectivele orase.

Iata exemplul Vienei, bine argumentat de un consilier local. Consilier care intelege ca a fost ales de cetateni, pentru a le servi interesele!

2 comments:

  1. Mi-a placut ca nu le-au spus sa nu foloseasca masina personala, ci le-au prezentat o oferta si le-au dat posibilitatea sa aleaga varianta care li se potriveste cel mai bine. Seful departamentului de transport al aglomeratului oras american Seattle, zice asa: "Our job is to give people choices and let them make the choice that's best for them.". Asta imi doresc si eu pentru Iasi, sa existe posibilitatea de a alege si de a combina mersul pe jos, pe bicicleta, transportul public si masina personala. Acum in multe zone, pentru multe categorii, nu exista o alternativa reala, civilizata la masina personala.

    ReplyDelete
  2. Aveti dreptate, o mare problema la Iasi este data de lipsa alternativei. Nu ai de unde alege! Solutii ar fi, dar, in afara modernizarii liniilor de tramvai, nu s-a facut nimic in privinta aducerii transportului in comun la standarde apropiate anului 2000 (nu mai vorbesc de 2015)!

    ReplyDelete