Wednesday, August 6, 2014

Academia Mihaileana

Multi dintre iesenii mai in varsta, care isi amintesc orasul din anii 50-60, cind inca nu cunoscuse febra ampla a demolarilor comuniste, regreta una din cladirile emblematice din centrul Iasilor, Academia Mihaileana. Aflata pe partea cealalta a strazii Arcu fata de Liceul National, cladirea adapostea dupa razboi institutii de cultura, rost foarte potrivit cu inceputurile sale. Desi parea ca va scapa furiei demolarilor, la inceputul anilor 60 s-a decis darimarea ei, ulterior pe o parte a a locului sau - spre Piata Unirii - fiind ridicat cinematograful Victoria, pentru ca la vale sa apara mai tarziu un adevarat mastodont de beton, blocul Tarom. Astazi, doar o placa mai aminteste locul unde s-a aflat aceasta institutie de invatamint si cultura.
Citind comentariile de la un articol din Ziarul de Iasi ce priveste lucrarile de modernizare din centrul orasului, am remarcat textul unui iesean, care a venit cu o extraordinara propunere: demolarea cinematografului Victoria si reconstructia Academiei Mihailene! Stiu, pare o idee prea indrazneata, insa in conditiile in care cinematograful este depasit (au aparut deja alte sali moderne si adaptate cerintelor actuale) si, la rindul sau, in nevoie de reabilitare, eu unul consider propunerea realizabila. Chiar daca nu este un monument de arhitectura de tipul Palatului sau Teatrului, cladirea - refacuta dupa modelul celei vechi - ar completa mult mai armonios ansamblul format de Hotelul Traian si Liceul National. Ce credeti?



2 comments:

  1. ce cred? ca "astia" mai au de demolat. cine sa reconstruiasca? cine e arhitectul sef al orasului? ce interese ii dicteaza opiniile? s.a.m.d.

    ReplyDelete
  2. În locul cinematografului Victoria nu este spațiu suficient pentru dimensiunile fostului palat, dar... în locul unde este Registrul comerțului merge. Puțin cam departe de Piașa Unirii, dar în alte țări s-au făcut astfel de implanturila sute de metri distanță, pentru a recreia o atmosferă (de epocă), tot ne căznim să refacem diferite palate boierești care ar putea transforma Ăașul ăntr-un oraș cu potențial turistic. dacă s-ar transforma strada cuza Vodă într-un fel de... centru vechi și s-ar mai reface un centru vechi cu atmosferă de epocă pe strada Factultatea de Arte (de lîngă Pensiunea Lavric de fostul han Vanghelie (din spatele Mitropoliei desigur după refacere. Vă imaginați vreo 400 metri de Iasi de epocă de la Hanul Vanghelie, Baia Turcească, Casa Kașu, Palatul Sturdza, biserica Lozonschi, un alt han-restaurant de tipul... Bolta Rece, acolo unde sunt pivnite uriașe dedesupt cu intrarea din curtea Bisericii așa pănă la Palatul Ecaterina Mavrocordat de pe stada Săulescu... da... pentru asta ar merita investiți bani, eventual cu contribuție europeană. Iatalienii cum investesc sume imense pentru refacerea arenelor romane de la Roma (Coloseum)și de la Verona. S-au cum au inventat italienii Casa Giulietei de la Verona, dintr-o poveste imaginată de autor...

    ReplyDelete