Continui seria studiilor de caz din orasul nostru, de data aceasta cu un parc: Parcul Expozitiei. Promit sa revin cit de curind cu alte asemenea foto-reportaje, privitoare la alte zone din oras, scopul nefiind altul decit sensibilizarea autoritatilor, a caror obligatie este sa faca cit mai agreabil mediul in care traim.
De la bun inceput, subliniez faptul ca parcul arata bine, este destul de ingrijit, aleile sunt amenajate, bancile sunt aproape suficiente, mai nou s-au plantat bulbi pentru florile de primavara si gazonul (ce merita extins in tot parcul, modelul englezesc poate fi urmat aici) sta sa iasa etc.
Dar, caci trebuie sa existe si un dar, exista cateva neajunsuri. Personal (cred ca aceasta este o chestiune de gusturi), nu agreez parcurile cu muzica tare, cum adesea se prezinta sectorul din acest parc ce se invecineaza cu restaurantul Vinatorul. Sunt convins ca multi nu imi vor da dreptate (mergind pe principiul: am venit sa ma relaxez, vreau sa beau o bere si sa ascult muzica), insa am vazut multe parcuri, prin tari mai vestice, unde ideea de muzica data tare intr-un astfel de spatiu este de neconceput. In fine, sa zicem ca am accepta prezenta muzicii intr-un spatiu gen restaurant, insa data mai incet, doar pentru clientii localului, nu si pentru cei din afara. In schimb, muzica de la restaurantul Expo este una ambientala, fara sa deranjeze pe cei ce viziteaza parcul. Nu e nici o reclama aici, e pura constatare.
In weekend, parcul este destul de aglomerat. Se impune amenajarea unei parcari (etajata/subterana?), in zona stadionului sau a rondului (cele existente nu fac fata), de vreme ce masinile, dat fiind si santierul din zona, sunt urcate pe trotuarele proaspat refacute, ceea ce nu trebuie admis. Deja am remarcat ca pavelele s-au lasat putin in anumite zone si este pacat de investitie. Nu e nevoie sa fie "plantat" un politist acolo, e suficient sa fie pusi cativa stalpi de delimitare (si nu numai in sectorul parc), care sa nu permita accesul masinilor pe trotuar, nu e greu si nici scump. Daca tot e santier, acum e momentul.
Daca tot i-am amintit pe politisti, cred ca prezenta lor in parc ar trebui sa fie mai vizibila. In weekend i-am zarit, nu si in timpul saptaminii. Banuiesc ca au un tur pe care il fac periodic, ce include si parcul, insa pentru astfel de obiective e nevoie de prezenta permanenta a unui astfel de angajat. Sunt cazuri in care in parc isi fac prezenta unii adolescenti, ce uita de regulile bunului-simt si, pe linga galagia aferenta, au tendinta de a strica si ceea ce mai functioneaza prin parcul pentru copii.
De altfel, cel mai mai mult m-a deranjat starea in care se prezinta acest sector al parcului, destinat celor mici. Nu stiu de care serviciu al primariei depinde parcul, insa necesita reparatii si o mai buna ingrijire. Gardul prezinta in unele locuri semne de deteriorare. Unele din jocurile pentru copiii sunt stricate, au parti lipsa, ce trebuie urgent inlocuite. Parcul prezinta numeroase pericole (de impiedicare, cadere, zgariere etc.), mai ales pentru cei mici (si nu numai), sunt trunchiuri de copaci, cioate, "fiare", bucati cazute. Vorbesc de data aceasta si in calitate de parinte, port de grija copilului meu. Daca un copil se accidenteaza, cine plateste?
Dar sa lasam fotografiile sa vorbeasca.
No comments:
Post a Comment