Thursday, May 14, 2009

Tatarasi - studiu de caz

Si o plingere recenta a unui cetatean:

http://www.ziaruldeiasi.ro/pulsul-orasului/esplanada-oancea-are-nevoie-de-o-altfel-de-curatenie~ni5k27

Am facut recent o mica incursiune in cartierul Tatarasi, unde de fapt am si locuit pina acum citiva ani. Desi oarecum izolat fata de oras, datorita proastelor legaturi cu centrul, acest cartier este printre cele mai verzi si mai linistite din oras. Merita deci la fel de multa atentie ca si alte cartiere ale Iasilor. Edilii chiar au dat de inteles acest lucru, initiind aici doua lucrari de relativa anvergura:
1. reabilitarea strazilor din zona Oancea-Ciurchi.
2. reabilitarea liniilor de tramvai.
Prima actiune a fost in buna parte facuta (cel putin asa se da de inteles), a doua e in curs de desfasurare. Cum tot eram in zona, am mers sa vad cum stau lucrurile cu reabilitarea strazilor. Nu am fost prea placut impresionat, desi la prima vedere lucrurile pareau in regula. Un fotomontaj va lamuri cititorul si, sper, si autoritatile, de ce.

Oancea

S-a initiat reabilitarea esplanadei. Ca la romani, un lucru inceput si nefinalizat. Cum un panou de la fata locului arata ca termen de finalizare iulie 2009 si cum nu am vazut "picior" de lucrator sau utilaj, am vaga impresia ca asa cum vedem acum zona asa va ramine pt. o vreme (edilii vor spune probabil ca se va finaliza la termen!).

Semne de intrebare:
- de ce oare s-a permis ridicarea acelor magazine de la inceputul esplanadei (dinspre str. Vasile Lupu) care obtureaza vederea?

- de ce oare s-au pus dale doar pe trotuare si nu si pe scari? Arata jalnic.


- de ce s-a permis realizarea acelui loc de joaca pe traseul esplanadei? Pietrele din zona locului de joaca sunt acum imprastiate pe o arie foarte larga.
- in mod cert avem nevoie de locuri de joaca amenajate insa se putea face 10 m lateral, unde exista un "frumos" loc viran (lasat asa).
- de ce nu se amenajeaza parcarile din zona? ce se asteapta, Pastele cailor?
Daca adaugam si acele fatade de blocuri neterminate, impresia generala este neplacuta.

Ciurchi

- de ce s-a facut numai strada centrala si nu si aleile laterale? parcarile din interior citi ani trebuie sa astepte?

- la o privire atenta, dalele de pe trotuare nu sunt prea bine nivelate. Si asa e cam tot trotuarul.

- s-au taiat copaci, dar nu s-au plantat altii in loc, in plus locul a fost lasat de izbeliste.
- exista totusi locuri unde s-a amenajat ceva intre copaci, insa pamintul a fost aruncat, iar copacii au fost "toaletati". Oricit incearca sefa serviciului respectiv din primarie sa ne convinga ca asa se face, eu nu am vazut nicaieri in afara Ro ceva asemanator. Nu pot intelege logica taierii tuturor crengilor cu frunze, ma si intreb oare acel copac cum mai traieste!?
- si aici s-au lasat o parte din parcari nefinalizate. Sunt convins ca edilii daca sunt luati la intrebari pe aceasta tema vor raspunde ca lucrarea nu s-a receptionat, insa ma tem ca asa ramine.
Concluzia, spusa cu parere de rau: impresie jalnica, lipsa de rigoare, amatorism, risipa a banilor, estetica lipsa. Ca sa vedeti ca se poate si altfel, atasez doua imagini nu dintr-un oras din vest, ci din Brasov, dintr-o zona-esplanada asemanatoare. Seamana cu Oancea???
4 comments:

 1. In legatura cu acea toaletare a copacilor, am mai vazut in Iasi si Piatra Neamt asa ceva si dupa 2 ani copacii aveau coroana la loc. Singurul repros al meu e ca nu trebuia efectuata la toti copacii deodata (poate 2 copaci da, 2 nu)

  ReplyDelete
 2. Chiar azi ma uitam la copacii toaletati in anii trecuti pe str. Palat. Coroana le-a crescut oribil, arata ca niste schelete. Am sa pun o foto ca sa fie mai sugestiv. Anul trecut admiram in SUA niste arbori cu coroane foarte frumoase.

  ReplyDelete
 3. Pai daca ii lasa sa creasca aiurea, normal ca in final se ajunge la situatia initiala. Daca i-ar fi ingrijit in fiecare an, totul ar fi fost bine si aceste toaletari brutale n-ar mai fi necesare pt acelasi copac.
  Eu sunt multumit ca inca n-au bagat buldozerele sa mai faca o banda de circulatie.

  ReplyDelete
 4. nu fi asa sigur ca nu au de gind sa largeasca str. Palat. Imi e teama ca o vor face dupa inaugurarea Palas, pretextind ca e trafic.

  ReplyDelete