Sunday, May 1, 2022

Alei nestiute la Ciric

Probabil puțini ieșeni știu că la ieșirea din Iași, între strada Moara de Vânt și șoseaua ce coboară la Ciric, există câteva alei umbroase, care permit trecerea de la terenurile de tenis din partea de sus (și parcările aferente) spre lacul Ciric din partea de jos. Câteva scări cu balustradă semnalează începutul unui scurt traseu care mărginește baza sportivă. S-a dorit probabil mai mult, însă câteva alei se opresc brusc și nu mai duc nicăieri, oprindu-se în garduri metalice care nu se știe ce rost au. Mai mult, tentativa de a explora o alee din partea de jos a terenurilor de tenis a fost curmată de o poartă închisă cu lacăt! Păcat, toată această zonă ar trebui amenajată ca un parc, cu alei și bănci, să se bucure tot ieșeanul.

Mai la vale, plimbarea pe malul lacului nu mai prezintă nici o plăcere, din simplul motiv că zona a fost acaparată de ”grătaragii” (nu știu dacă acest cuvânt a pătruns în DEX), cu fumul, muzica și gălăgia aferentă. În mod normal, accesul la lac ar fi trebuit permis de jur-împrejur, însă malul opus a fost capturat la propriu de diverși proprietari, în condițiile cețoase de după 1989. Eu unul mă îndoiesc că legea a permis ocuparea malului, în condițiile în care acesta aparține de Apele Române. La fel cum se întâmplă acum la București, și acel mal ar trebui deschis publicului, dar nu am încredere că se va face ceva.

Nu mă mai refer la celebrul telescaun, uitat și el. Cum un traseu de 300 de metri s-a dovedit o curată pierdere și o investiție inutilă, mă gândesc dacă oare nu ar putea fi totuși valorificat, prin prelungirea circuitului până undeva pe malul lacului, poate chiar spre insulă. L-ar face mai atractiv!

Până atunci, în condițiile în care Iașul are nevoie urgentă de parcuri și locuri de promenadă, fac un apel la autorități să continue amenajarea spațiului dintre str. Moara de Vânt și șos. Ciric și să deschidă publicului aleile închise. Nu ar costa mult! 

 

Mai jos ofer hărți și imagini, o invitație la plimbare, dar și o reînnoită rugăminte pentru îngrijirea acestui spațiu.

Harta zonei care merită o extindere a amenajării:

Acces dinspre str. Moara de Vânt:

Acces (din)spre șos. Ciric:

Alee uitată și blocată:




 




 Alte imagini, care demonstrează potențialul zonei:




 


No comments:

Post a Comment